Izvrsni pušipel iz pokusnog nasada u Svetom Urbanu

Minulog vikenda obavljena je berba grožđa, sorte pušipel iz pokusnog nasada na imanju obitelji Vladimira Horvata u Svetom Urbanu, u vinogradu koji je podignut zajedništvom Udruge vinogradara i vinara ‘Hortus Croatiae’, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Međimurske županije.

Vinograd je to iz kojeg će se uzimati i potom umnožavati klonovi autohtone sorte pušipela, a kao rezultat programa nastajanja sorte iz starinskih trsova šipona, odnosno moslavca.

U petak su dio ovogodišnjeg uroda pobrali studenti Agronomskog fakulteta pod budnim okom profesora doc. dr. sc. Darka Preinera, koji će ispitati grožđe, mošt i vino. Zatim su ostatak grožđa pobrali Horvatovi berači, a Vladimir Horvat kaže kako su pokazatelji više nego dobri, gotovo fantastični.

Grožđe sadrži oko 85 Oechsla te između 7 i 9 posto kiselina. Bobice su čitave i zdrave, a prinosi po trsu su 1,5 do 2 kilograma grožđa, premda su pojedini trsovi bili opterećeniji i do 2,5 kilograma na zahtjev fakulteta, zadovoljan je kazao Horvat.

David Štampar, predsjednik ‘Hortus Croatiae’ poglavito je zadovoljan što projekt ide zacrtanim smjerom i što je u potpunosti ostvaren. – Ovo je uistinu projekt koji će doprinijeti snažnosti međimurskog vinogradarstva i vinarstva, je imati autohtonu sortu trsova i grožđa te na kraju vina zaštićene sorte znači jako puno.

Potvrda da smo na dobrom putu je i produženje ugovora između Hortus Croatiae, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Međimurske županije za još pet godina u kojima će se iskristalizirati segment trsa i segment vina koje će se plasirati kao Puušipel clasic i Pušipel prestiqe, a u skorijoj budućnosti kao Pušipel pjenušavao vino, a to je za ovako malo područje izuzetan rezultat, rekao je Štampar, dodajući kako je kod svih vinara članova njegove udruge u završnoj fazi, a pokazatelji su više nego dobri, gotovo odlični,što će potrošači uskoro osjetiti u mladom, vinu, koje na tržište kreće uoči ovogodišnje Martinja, a vrhunac će dostići u 2017. godini i kasnije, zavisno o sorti.

Berbi je nazočio i posvjedočio kakvoću grožđa mr.sc. Miloard Šubić iz Savjetodavne poljoprivredne službe, koji čitavom projektu daje ogroman doprinos u stručnom dijelu i podrškom Horvatovoj obitelji koja uistinu ovaj projekta živi svakim danom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije