USPJEH ZA USPJEHOM

ZA SVAKU POHVALU POU Čakovec niže odlične uspjehe u radu i obnovi čakovečke secesijske ljepotice

Pučko otvoreno učilište Čakovec ostaje predano ne samo razvoju visokokvalitetnih obrazovnih programa i aktivnosti, već i obnovi secesijske ljepotice, u kojoj djeluje već desetljećima

Kao što smo već pisali, Grad Čakovec završio je 2023. godinu u plusu po prvi put od 2008. godine. Odličnom financijskom rezultatu doprinijele su i gradske ustanove, koje su također zaključile pozitivnu financijsku godinu. Jedna od tih ustanova, koja se posebno isticala u 2023. godini svojim radom i uspješnim projektima, jest Pučko otvoreno učilište Čakovec.

Prema izvješću koje je Gradskom vijeću Grada Čakovca podnio ravnatelj Mario Zamuda, financijsko poslovanje Učilišta u 2023. temeljilo se na europskim projektima i besplatnim programima putem mjere vaučer od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U 2023. godini provodili su ukupno 14 projekata koji su financirani iz programa Erasmus+ i Europskog socijalnog fonda. Prihodi od projekata bilu su 186.753,00 EUR.
Kako bi Učilište dodatno povećalo mogućnost korištenja mjere vaučer u 2023., odobreno im je dodatnih dvadesetak programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacije i djelomične kvalifikacije.

Tako je u 2023. godini na POU Čakovec bilo dostupno 35 programa, dok se prema potrebama izrađuju dodatni programi te u 2024. godini planiraju imati više od 50 programa obrazovanja odraslih koji će se moći iskoristiti iz mjere vaučer.


U 2023. godini u verificirane programe obrazovanja odraslih uključili su 213 polaznika s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. U program osnovnog obrazovanja odraslih uključeno je 70 polaznika, većinom pripadnika romske nacionalne manjine. U neverificirane programe uključeno je 125 polaznika. U Učilištu je bilo ukupno 475 polaznika u formalnim i neformalnim programima. Prihodi od te djelatnosti iznosili su 220.845,00 €.

Uz poboljšanje i proširenje programa za obrazovanje odraslih, POU Čakovec u 2023. godini provelo je i projekt obnove zgrade u koji je uloženo oko 46.636,00 € i to iz proračuna Grada Čakovca – 40.000,00 €, Ministarstvo kulture i medija 6.636,13 € te sredstva Učilišta 2.654,45 € za obnovu stolarije.

Krajem godine POU Čakovec prijavilo je projekt Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta Čakovec na adresi Ulica kralja Tomislava 52, Čakovec na natječaj za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra Ministarstva kulture i medija u vrijednosti 865.056,32 €. Prijavljen je još jedan projekt Ministarstvu kulture i medija za daljnje građevinske radove koji nisu povezani s energetskom obnovom (sanacija haustora i izrada novih ulaznih vratiju s ulične i dvorišne strane) u vrijednosti 25.000,00 €.


Pozitivne vijesti POU Čakovec dočekalo je u veljači. Naime za projekt energetske obnove zgrade, Učilištu su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. dodijeljena sredstva u iznosu od 832.212,37 EUR s PDV-om, dok će ostatak vrijednosti projekta pokriti nositelj projekta. Energetskom obnovom zgrade sa statusom kulturnog dobra implementirat će se mjere energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i horizontalne mjere. Provedbom projekta energetski će se obnoviti 1.758,03 m² građevinske brutopovršine te postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 89,85 %.

Drugi projekt Ministarstvo kulture i medija uvrstilo je u „Program financiranja zaštite kulturnih dobara za 2024. godinu” te će osigurati dodatna sredstva u iznosu od 13.000,00 EUR za financiranje Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u vidu građevinske sanacije unutrašnjosti zgrade Učilišta.

Pučko otvoreno učilište Čakovec ostaje predano ne samo razvoju visokokvalitetnih obrazovnih programa i aktivnosti, već i obnovi secesijske ljepotice, u kojoj djeluje već desetljećima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije