'tragovima slavenskog'

FOTO Završen 51. Majski muzički memorijal ‘Josip Štolcer Slavenski’

Izložbom učenika Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“ postavljenoj u Izložbenom salonu Centra za kulturu Čakovcu te koncertom u čast ovogodišnjoj laureatkinji u dvorani zgrade Scheier, u četvrtak je završen 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Ova glazbena manifestacija u našem se gradu kontinuirao održava od 1974. godine, nosi ime našeg sugrađanina, skladatelja koji je ostavio golem trag u europskoj klasičnoj glazbi 20. stoljeća. Na Memorijalu se dodijeljuje i nagrada koja nosi skladateljevo ime, a koja je od 2011. godine Nagrada Grada Čakovca. Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, zbog bolesti nagradu nije mogla osobno preuzeti, no njoj je u čast održan koncert na kojem su izvedena dva njena djela.

Kako je, obrazlažući razloge dodjele nagrade, rekao predsjednik Ocjenjivačkog suda Trpimir Marasović,  riječ je o autorici koja ne radi kompromise te ne „igra na sigurno“, već svojim umjetničkim radom, a posebno djelom „How to Fly“ Mirele Ivičević, koje je praizvedeno na prošlogodišnjem otvorenju 32. Muzičkog biennala Zagreb, progovara na drugačiji način te „svakome slušatelju ostavlja prostor za individualnu interpretaciju u skladbi latentno prisutnih poruka“.

Nagradu je u ime lauretkinje preuzela Mia Elezović. Tom prigodom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, čestitajući svima skladateljima koji su ušli u ovogodišnju konkurenciju te zahvaljujući se Ocjenjivačkom sudu nagrade, rekla je da je Josip Štolcer Slavenski rođen je u našeg gradu, u svoje vrijeme bio je glazbena avangarda koja je pomicala granice glazbe i umjetnosti. Kontinuiranim održavanjem Memorijala pokazujemo i da smo grad kulture, da držimo do kvalitetnih sadržaja, kojima nastojimo obrazovati naše sugrađane.  Iako smo po broju stanovnika relativno mala sredina, svojim srcem i otvorenošću prema svima i svemu te organiziranjem raznih manifestacija, od kojih je Majski muzički memorijal samo jedan u nizu, kulturni i društveni život dižemo na razinu kakvom se ne bi postidjeli i puno veći gradovi od našeg, rekla je čakovečka gradonačelnica.

Na programu su se našla djela Mirele Ivičević „Chain Reaction“ i Subsonically Yours“, koje su izveli flautistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos. Gudački kvartet „Sebastian“ izveo je „Šest narodnih – suita za gudače“ Josipa Štolcera Slavenskog te zajedno sa sopranisticom Katarinom Toplek Horvat također Štolcerove „Pjesme moje majke“.

Na izložbi postavljenoj u Centru za kulturu svoje radove inspirirane životom i djelom Josipa Štolcera Slavenskog izložili su učenici Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec. Ovogodišnja izložba posebna je po tome što su učenici pod vodstvom svojih mentora iz područja Likovne umjetnosti i dizajna, Grafičke tehnologije i AV tehnologija osmislili i načinili radove unutar svojih nastavnih predmeta. Kako je prilikom otvaranja izložbe naglasila povjesničarka umjetnosti Tanja Karas iz Graditeljske škole Čakovec, mladi autori imali su priliku izraziti se u raznim motivima i tehnikama, kao i pristupom.

Izložba se može razgledati do 26. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije