DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

ALEKSANDRA HAMPAMER, VODITELJICA AZILA Nemojte udomiti psa, ako za to nemate uvjete, to je živo biće!

Sve što su komunalci, kao i veterinarska inspekcija poduzimali vezano za kažnjavanje u romskim naseljima nije urodilo plodom, jer ih se većinu ne može ovršiti, rekla je Hampamer

Skloništa na razini cijele Hrvatske godišnje prime oko 10 tisuća napuštenih životinja, uglavnom pasa, a među njima je i sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca koje već dugi niz godina vodi Aleksandra Hampamer.

Prema nedavnim zakonskim izmjenama, osobe koje napuste životinju mogu završiti u zatvoru do godinu dana, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje. Aleksandra kaže kako apsolutno podržava ovakve kazne, a pogotovo u slučaju Međimurje gdje se i dalje borimo s velikim brojem zanemarenih i zlostavljanih pasa u romskim naseljima.

– Nažalost, problem pasa u romskim naseljima i dalje je prisutan. U ovom trenutku ih je 2700. Sve što su komunalci, kao i veterinarska inspekcija poduzimali vezano za kažnjavanje u romskim naseljima nije urodilo plodom, jer ih se većinu ne može ovršiti, rekla je Hampamer i dodala kako zbog toga i podržava veće zatvorske kazne, kao i kazne za napuštanje koje je često povezano s uginućem i stradavanjem na cesti, a što je posljedično zanemarivanje životinje.

U ovom trenutku u čakovečkom azilu je 500 pasa, dok su 2023. godine udomili njih 800. U prva četiri mjeseca ove godine u azil je pristiglo novih 160 pasa. No, nisu problem samo psi iz romskih naselja, sve veći trend iseljavanja, kao i odlazak starijih u domove, donosi broj napuštenih životinja. Dnevno imaju čak 3 do 5 poziva za mogućnost dovođenja psa u azil, a upravo jer se vlasnici sele ili pak su u pitanju starije osobe koje više ne mogu brinuti.

– Ovog puta apeliram, nemojte udomiti ako za to nemate uvjete. Pas je živo biće, iziskuje brigu, odgovornost i novac. Zato i starijima ne dajemo štence. Kada se udomi pas važno je znati kako je to odgovornost sigurnih 10 godina, ako ne i 15, govori Hampamer.

Također, problem je i kako vlasnici ne kastriraju kujice, pa onda štence šakom i kapom dijele po društvenim mrežama, bez da su mikročipirani, a što je napominje Hampamer, kažnjivo Zakon o zdravlju životinja od rujna 2023. godine.

– Kastrirajte, to je jedini način da se spriječi toliko veliki broj napuštenih životinja, nastavlja Hampamer.

Iz iste udruge napominju da napuštenim životinjama građani mogu pomoći volontiranjem u skloništu, privremenim udomljavanjem, šetanjem pasa, kumstvom određenom psu, donacijama te dijeljenjem objava na društvenim mrežama o životinjama koje traže dom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije