SVJESNOST O AUTIZMU

NATAŠA DOLOVIĆ Autizam je stanje s kojim se rodiš i odeš s ovog svijeta, no važno ga je na vrijeme prepoznati!

Sve je veća svjesnost o autizmu, no činjenica je kako se i dalje ne prepozna na vrijeme, a što je ključno za adekvatnu terapiju i lakši život kasnije

Učiteljica, edukatorica i rehabilitatorica Nataša Dolović iz Čakovca, vlasnica je Angerone koja je prva edukacijsko-rehabilitacijska praksa usmjerena na rad djece s autizmom. Upravo je travanj mjesec koji je posvećen svjesnosti o autizmu.

Autizam, odnosno poteškoće spektra autizma (PSA), obilježava trijada simptoma koji se manifestiraju u različitim dimenzijama socijalizacije, komunikacije te stereotipnih i repetitivnih ponašanja s uskim interesima. Simptomi se mogu primijetiti već u ranoj dobi, poput socioemocionalnih atipičnosti i problema u socijalnoj interakciji, ističe naša sugovornica i kaže kako je prvi znak ako izostane pokazni prstić.

– Ako dijete ne pokazuje prstićem na određenu stvar do koje primjerice želi doći, te ako izostane sastavljanje slogova i gugutanje, to su već znakovi autizma. On se zapravo može prepoznati u jako ranoj fazi života, no roditelji najčešće potraže pomoć ukoliko kod djeteta izostane govor, govori nam edukatorica i rehabilitatorica Dolović.

Kako bi se krenulo s dijagnozom i terapijom na vrijeme, ključno je brzo reagiranje roditelja i konzultacija s liječnicima već pri najmanjoj sumnji na autizam kod djeteta. Pretrage i dijagnostika su ključne, jer iako neki simptomi mogu biti dio razvoja, a odgoda dijagnoze može odgoditi i terapiju.

– Kada se dijete dijagnosticira s PSA, roditelji trebaju odmah započeti s edukacijsko-rehabilitacijskim postupcima. Važna je kontinuirana podrška i učenje roditelja uz njihovo dijete, što donosi pozitivne promjene u razvoju, ističe.

Jedan od izazova s kojima se roditelji susreću jest integracija djece s autizmom u redovni obrazovni program. Iako su edukacija nastavnika o potrebama ovih djece sveprisutna, nedostatak resursa može otežati proces. Suradnja svih uključenih u odgoj i obrazovanje djeteta je ključna za uspjeh.

Nataša također upozorava na olako davanje dijagnoza poput ADHD-a, ističući važnost pristupa dijagnozi te podršku roditeljima u promjeni odnosa spram djeteta radi poboljšanja stanja.

– Iako je izazovno, djetinjstvo obilježeno autizmom može biti ispunjeno vedrinom uz podršku roditelja. Važno je dopustiti djetetu da doživi neuspjeh i da se iz njega nauči, dok se roditeljima pruža sigurnost i podršku na tom putu.

Kroz svoje iskustvo i stručnost, Nataša Dolović ističe da je uloga roditelja ključna u životima djece s autizmom te poziva na zajednički napor i razumijevanje kako bi se omogućilo sretno i ispunjeno djetinjstvo za svako dijete, bez obzira na poteškoće u razvoju.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složeni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Po tim karakteristikama autizam se razlikuje od ostalih poremećaja iz grupe poremećaja autističnog spektra Nasljednost autizma je velika, genetika poremećaja je složena i zasada se još ne zna koji su geni odgovorni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije