ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PRIHVATILA

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Rastu plaće, no i dalje niže od ostalih

Županijska Skupština jednoglasno je prihvatila odluku o koeficijentima za obračun plaće prema kojoj rastu plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Međimurske županije

Kako se uz ostalo navodi u obrazloženju odluke, spajanjem bivšeg Ureda državne uprave i Županije te preuzimanjem prenesenih poslova državne uprave, znatnim povećanjem broja zaposlenih službenika i namještenika stvoren je veliki nerazmjer između visine koeficijenata za obračun plaće prema složenosti i obimu poslova koji se obavljaju na pojedinim radnim mjestima.

Povećana je odgovornost pročelnika, kao i njihove obveze. Samim time povećana je i pojačana odgovornost ostalih rukovodećih radnika, a slijedom toga i druga radna mjesta postala su daleko opterećenija i složenija. Upravo zato za rad u upravi sve se više traže specifična znanja, vještine, sposobnosti i profesionalnost za kvalitetno i stručno obavljanje poslova, piše uz ostalo u odluci.

Raspon koeficijenata kreće se od 2,40 za koji je potrebna završena osnovna škola do 5,90 za glavne rukovoditelje, odnosno pročelnike, također se navodi.

I dalje niže od ostalih

Na naš upit o kretanju neto iznosa plaća iz Županije su uz ostalo odgovorili:

Zadnja izmjena koeficijenata bila je 2020. godine, kada je došlo do spajanja Ureda državne uprave i Međimurske županije, a prije toga još 2017. godine. I novom odlukom koeficijenti su usklađeni s Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta, te jasno definirani, uz poštivanje ograničenja iz Zakona o plaćama, za regionalnu (područnu) samoupravu.

Činjenica je da su plaće u upravnim tijelima Međimurske županije godinama niže u odnosu na plaće djelatnika u drugim županijama, pa i jedinicama lokalne samouprave, a istovremeno je povećan obim, kompleksnost i raznovrsnost poslova koji su povjereni Županiji.

Uz povećanje opsega poslova, ovaj prijedlog povećanja koeficijenata uvjetovan je i aktualnom gospodarskom i socijalnom situacijom. I uz ovo povećanje koeficijenata, plaće djelatnika Međimurske županije i dalje ostaju niže u odnosu na povećanje plaća državnih i javnih službenika koje u prosjeku rastu za 31,9 posto.

Osnovnu plaću čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Konkretni pak neto iznosi plaća ovise o radnom stažu službenika ili namještenika, osobnim odbicima, poreznim olakšicama i sličnom.

Službenici ili namještenici na dva identična radna mjesta ne moraju primati isti iznos plaće, napominju u Županiji, iz koje nismo dobili konkretan odgovor o najnižoj i najvišoj isplaćenoj plaći.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3595

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije