PUNA PEDIJATRIJA

VRHUNAC SEZONSKIH BOLESTI Apel roditeljima da se pridržavaju preporuka

Pedijatrijski odjel Županijske bolnice Čakovec obratio se roditeljima putem društvenih mreža obavještavajući ih da je trenutno odjel popunjen gotovo do zadnjeg mjesta

Napominju da su uzrok hospitalizacije tako velikog broja djece uglavnom respiratorne i gastrointestinalne infekcije.

– Stanje nije alarmantno ali imamo velik broj hospitalizirane djece i velik broj djece koja dolaze u našu hitnu službu. Na Odjelu za pedijatriju imamo nadstandard, a to je mogućnost smještaja roditelja u sobi s djetetom. Nažalost u ovo vrijeme nismo u mogućnosti to uvijek ostvariti radi velikog broja oboljele djece koja zahtijevaju zbrinjavanje na Odjelu. Pratnja djetetu je moguća ali ne može se uvijek osigurati krevet za pratnju, objasnio nam je voditelj Odjela Dejan Balažin.

Dodaje kako smatra da smo trenutno u Međimurju na vrhuncu sezone s velikim brojem oboljele djece, a osobito male djece novorođenačke i dojenačke dobi.

– Infekcija RS virusom pogađa manju djecu. Radi se o virusnoj infekciji dišnih puteva i pluća, bronhiolitis, pneumonija, koja je toliko ozbiljnija koliko je dijete mlađe. Mlađa djeca, pogotovo tek novorođena djeca mogu imati tešku kliničku sliku, koja uz lijekove i kisik ponekad zahtijeva i potporu disanju. Najčešći put prijenosa je kapljični dakle kašalj, kihanje, a mala djeca se najčešće zaraze od svoje starije braće ili druge djece koja pohađaju kolektiv.

– Pri tome starija djeca imaju vrlo blage simptome ili ih uopće nemaju. Apelirao bi na to da se izbjegava kontakt male djece sa svojoj starijom braćom ili drugom djecom koja idu u vrtić i koja imaju bilo kakve respiratorne simptome. To je malo odricanje naspram onoga što će njihova mala braća proživljavati ukoliko se zaraze RS virusom, napominje Balažin.

Dodaje da su ove godine suočeni i s infekcijom hripavca koji uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, a bolest se širi u necijepljenim zajednicama.

– Nažalost moram konstatirati da smo ove godine imali i tek novorođenu djecu sa infekcijom pertusisom. Radi se o teškoj bolesti, koja u novorođenačkoj dobi može biti životno ugrožavajuća, uz teške komplikacije i nažalost smrtni ishod, kaže Balažin i napominje kako epidemiološka situacija trenutno nije dobra pa poziva roditelje da se pridržavaju preporuka kojima će izbjeći infekciju kod male djece.

– Najbolja mjera je izbjegavanje kontakta male djece sa ostalom djecom, pogotovo sa onima koja imaju neke respiratorne simptome. Unatoč velikog broja oboljele djece zbrinjavanje svakog bolesnog djeteta na odjelu nije upitno, naglašava Balažin.

Uputili su i molbu roditeljima da radi povećanog pritiska u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u pratnju s djetetom dolazi samo jedan roditelj, da nose maska za lice, drže razmak u čekaonici, dezinficiraju ruke a sve s ciljem što manje mogućnosti prijenosa infekcije na djecu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3594

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije