VRHUNAC SEZONSKE GRIPE

DOKTORICA VIŠNJA SMILOVIĆ Očekuje se vrhunac epidemije gripe, ključna je prevencija

Od početka listopada do kraja siječnja ove godine u našoj je županiji evidentirano 153 osoba oboljelih od gripe od kojih je njih 13 bilo hospitalizirano

Očekivano, najviše oboljenja bilo je u siječnju ove godine, njih 129 od kojih je 12 hospitalizirano. Smrtnih slučajeva nije bilo.

– Krajem siječnja i početkom veljače najčešće se očekuje vrhunac epidemije gripe. U usporedbi s prethodnom sezonom, u sezoni gripe 2023./2024.g u Međimurskoj županiji je zabilježen manji broj slučajeva oboljelih od gripe. Podsjetimo početkom 2023. imali smo čak 495 osoba, od kojih su 23 osobe bile hospitalizirane, a sada je ih je znatno manje, rekla je Višnja Smilović voditeljica Djelatnosti za zarazne i kronične nezarazne bolesti.

Pojava te virusne bolesti obično se javlja krajem studenog ili u prosincu i traje oko 12 tjedana, no pojedinačni slučajevi se mogu javiti i izvan uobičajene sezone. Kategorizira se je kao najtežu virusnu bolest dišnog sustava koja se kod određenog broja ljudi može komplicirati, a najteža komplikacija je bakterijska upala pluća.

– Ključna je prevencija, a najefikasnija preventivna mjera je cijepljenje. Preporučuje se cijepljenje prije početka sezone gripe, no može se obaviti i u vrijeme pojave epidemije. Dostupno je svima, a osobito osobama koje boluju od kroničnih bolesti i može se obaviti kod svog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo, napominje Smilović.

Dodaje da se od ostalih preventivnih mjera tijekom zimskih mjeseci preporučuje izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima s puno ljudi. Osoba koja kašlje, kiše ili briše nos treba koristiti jednokratne papirne maramice, a važno je i često i temeljito prati ruke.

Smilović napominje da je itekako poželjno svakodnevno boraviti na svježem zraku, kretati se i hraniti se zdravo i uravnoteženo.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3589

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije