INTERVJU: Svjetski uspjeh fotografa Petra Sabola iz Palovca!

Sa zadovoljstvom objavljujemo uspjeh jednog od članova Fotokluba Čakovec, Petra “Sharpeye” Sabola, koji je ovih dana dobio vijest da je njegova fotografija “Natural abstract” (Prirodna apstrakcija) ušla među najboljih 10 u kategoriji Priroda i divlje životinje na natjecanju World photography organisation, javlja web Fotokluba Čakovec.

Odabrana je među ni manje ni više nego 52 323 fotografije! Pobjednici će biti objavljeni 20. ožujka, a fotografija će u svakom slučaju biti izložena u galeriji Somerset House u Londonu.


>>> Najboljih 10 pogledajte klikom ovdje

Petru čestitamo i želimo još više uspjeha, a više o njegovom stvaralaštvu možete pročitati u intevjuu niže.

Odabrana fotografija Petra Sabola među 52 323 fotografije – “Prirodna apstrakcija”
(Fotografija je snimljena na ribnjaku u Palovcu zvanom Kontoš)


Petar Sabol (29) iz Palovca, svoju ljubav prema prirodi, pejzažima, životinjama ostvaruje putem objektiva fotoaparata i njegova djela nisu samo igrarije fotoaparatom, već istinska umjetnička slika stvarnosti koju običnim okom ne zamjećujemo.

Uz mnogo strpljenja, samoučenja, kreativnosti i poimanja fotografije na drukčiji način, stvara drukčija djela.  Dobitnik je prve nagrade na 1. Salonu fotografije u Čakovcu između 1402 prijavljenih radova i 158 autora iz cijele Hrvatske. Sharpeye i li Oštro oko naziv je koji Petra ocrtava u svakom pogledu.

eMedjimurje.hr: Od kada postoji Vaša ljubav prema fotografiji?

Digitalni fotoaparat počeo sam koristiti još 2004.godine koji je služio neobaveznom ”škljocanju” svega i svačega, bez puno promišljanja o fotografiji kao umjetničkom djelu, što se dešava svakom početniku koji tek ulazi u svijet fotografije.

Meni, kao vizualnom perfekcionistu se takva filozofija sukobljavala s određenim načelima, jer sam uvijek stremio tome da svaka fotografija koju načinim bude po nečemu posebna i stvorena sa smislom za nečim lijepim, u harmoniji s estetikom i tehničkom savršenitosti kao zaokruženom cjelinom.

Dakle, diletantizmu i površnosti nema mjesta, a takav stav bi trebali imati svi oni koji se ozbiljno misle baviti fotografijom, bilo profesionalno ili amaterski. Nabavkom DSLR-a 2007. godine i potpunoj posvećenosti fotografiji smatram godinom kad sam se uistinu počeo baviti istom.

eMedjimurje.hr: Koji su omiljeni motivi?

Sve što mi  se učini zanimljivim, no najveću inspiraciju pronalazim u motivima prirode, a posebice u detaljima koja nam ona pruža. Volim fotografirati i portrete, kao i pejzaže, ako se nađem na oku ugodnoj lokaciji, ali veće mi je zadovoljstvo fotkati životinje, npr. ptice. Domena fotografije kojoj sam se najviše posvetio i koja me najviše zaokuplja je MAKRO fotografija.

Makro fotografija nam otkriva svijet koji inače golim okom teško uočavamo jer nam je premalen, odnosno predalek. Istovremeno, izaziva čuđenje i otkriva jedan novi, čaroban svijet kojeg običan čovjek zauzet surovom svakodnevnicom niti ne primjećuje ili ne zna da kao takav postoji ili izgleda.

eMedjimurje.hr: Kako nastaju Vaše fotografije?

Radi se o nešto složenijem procesu od pukog pritiska prsta na okidač. Osim što često treba rano ustati i biti na terenu u određeno vrijeme, za fotografiranje životinja ili kukaca potrebno je imati jasnu viziju što se zapravo želi dobiti kao krajnji rezultat. To sve iziskuje dobru pripremu, što se posebice odnosi na optimalno svjetlo, znači biranje doba dana, sami motiv snimanja te svi ostali kriteriji poput  kompozicije, pozadine, kolorističke usklađenosti, kreativnosti…

No, dosta puta nismo u mogućnosti birati najbolje uvjete, stoga neke fotografije nastaju u dijeliću sekunde, kad su brza i pravovremena reakcija od ključne važnosti. Sve to čini jedan veliki izazov i navalu adrenalina koji se riječima teško opisuje, a takvo je iskustvo svaki put iznova vrlo zanimljivo.

eMedjimurje.hr: Prevladavaju li vretenca kao jedan od omiljenih motiva?

Iako sam otpočetka volio fotografirati različite kukce, vretenca su me najviše dojmila. Svojim letačkim sposobnostima, savršenim vidom, ponašanjem i vrlo interesantnim životom otkrivaju jedan fascinantan svijet prirode koji i običnog promatrača može vrlo zaintigrirati.

Osim što su korisni (hrane se muhama i komarcima), pored leptira, smatraju se najljepšim živućim insektima. Prava rapsodija boja, oblika i dizajna prirode nešto je što pokušavam otkriti ljudima putem fotografije.

eMedjimurje.hr: Kako je nastala nagrađena fotografija na natječaju i koja je važnost nagrade?

Nagrađena fotografija 1. Salona fotografije Čakovec  izabrana  je od ukupno 1402 prijavljenih radova i 158 autora diljem države, a prikazuje 4 para vretenca koja su se posložila  na stabljiku lopoča koji pluta na površini vode i pritom tvore zanimljivu refleksiju.

Za spomenutu fotografiju sam u određenoj mjeri morao i riskirati, jer da bi uspio ostvariti ovakav kadar, trebao sam ući u vodu do pojasa, tik uz vodenu površinu  i čekati da se ova mala bića tako poslože.

Ogroman entuzijazam i avanturistički duh u ovoj se situaciji isplatio. Važnost same nagrade nije u tome da se hrani vlastiti ego, nego da ljudima i putem medija pokažem da je čovjek okružen krasnim  oblicima života i stvarima u prirodi koje su postale zapostavljene zbog više faktora. Osim toga, nagrada mi je veliki poticaj za daljnji rad.

JeMedjimurje.hr: este li bili dosada nagrađivani?

U ove 4 godine koliko aktivno fotografiram i istražujem motive, po različitim sam internetskim stranicama osvajao hvale vrijedne plasmane, no moram napomenuti da sam tek unazad dvije-tri godine skupio materijala za koji  smatram da je potencijalno dobar za prijavu na natječaje na koje sam tek nedavno počeo slati svoje radove. Najbolje tek slijedi.

eMedjimurje.hr: Mislite li komercijalizirati svoj ljubav prema fotografiji?

Na ovo pitanje teško je dati odgovor. Komercijalizacija ljubavi je nemoguća, no neke od svojih uradaka ću uskoro ponuditi na stock-stranicama koje se bave prodajom fotografija. Situacija je kod nas  takva da se mogu naplatiti  neke usluge poput fotografiranja vjenčanja, događaja, za osobne potrebe…

No, to već onda prelazi u profesionalni dio gdje je glavni cilj ostvariti profit  (kvaliteta usluge nažalost često biva potisnuta u drugi plan), što za posljedicu ostavlja vrlo malo mjesta onome što radite neobavezno iz gušta, iz ljubavi…

eMedjimurje.hr: Je li kod nastajanja fotografija oprema važnija od vlastitog osjećaja?

Ovo je jako dobro pitanje. Većina neiskusnih fotografa  smatra da će ih bolja oprema učiniti boljim fotografom, tj. da će boljom opremom moći napraviti bolje fotografije. To se pokazalo kao jedna od velikih zabluda.

Dobra oprema će olakšati fotografu put do cilja, no treba zapamtiti jednu stvar, da je oprema samo alat, koji ako nije u rukama znalca i dobrog poznavatelja zanata  često uzaludna investicija.

eMedjimurje.hr: Tko je Vaš uzor?

Nekih posebnih uzora nemam, oslanjam se na samog sebe i slijedim vlastitu intuiciju, no ima kolega čije radove pratim i uvijek rado pogledam.

eMedjimurje.hr: Neki od važnih elemenata kod nastajanja Vaših djela?

Uporrnost, strpljenje, učenje, upornost, strpljenje, učenje.

eMedjimurje.hr: Kada planirate samostalnu izložbu?

Sve mi se češće postavlja ovo pitanje, no još uvijek marljivo prikupljam radove koje ću rado pokazati kad sve bude spremno. Želja mi je da to bude nešto dosad neviđeno i spektakularno.

eMedjimurje.hr: Član ste Fotokluba Čakovec, suradnja s ostalih fotografima?

Kao član Fotokluba Čakovec, dobro se znam s kolegama i međusobno dijelimo iskustva i savjete, te zajedno djelujemo pri promoviranju fotografske kulture kao umjetnosti. Ekipa je odlična, ima tu neobaveznog klupskog druženja, foto-izleta, foto radionica i još mnogo toga.

Moram napomenuti da smo nedavno predstavili plod jednog velikog projekta u obliku knjige autora Davora Žerjava, (člana FKČK) “Promišljati fotografski” koja se nalazi u prodaji, a koja je obavezno štivo svakom zaljubljeniku fotografije, bilo da ste početnik ili iskusniji fotograf. Spomenuta knjiga jezgrovito obuhvaća sve fotografske teme,a obogaćena je i atraktivnim fotografijama. Preporučam ju svakome.

Njegova djela možete vidjeti i na internetskoj stranici www.sharpeyephoto.com. Zbog nedostatka izložbenog prostora, njegova djela ne možete vidjeti kao izložbu, stoga na ovoj stranici uživajte u kreativnim stvarima mladog umjetnika.

Neke fotografije Petra “Sharpeye” Sabola

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije