FOTO: Macinski dečki i puce na Martinju u Nedelišću

Martinje je tradicionalna pučka ili narodna proslava vezana osobito uz vinorodne krajeve, a u Nedelišću je u organizaciji Turističke zajednice Nedelišće održana na prostoru MESAP-a. Pravo jesensko studeno vrijeme praćeno susnježicom nije pokvarilo ugođaj kako sudionicima, tako i brojnim posjetiteljima ove manifestacije.

Na velikom prostoru MESAP-a, posebno pripremljenom i uređenom za ovu manifestaciju, našlo se mjesta za brojne udruge i članove obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su se kao i svaki put dosada dobro pripremili za doček posjetitelja.

Šarenilo boja jeseni i razne vrsta ponuđenih proizvoda i unikatno smišljenih ideja ponovno nije nedostajalo. Društvo žena Macinec kao i svaki put do sad, već se mnogo ranije prije samog Martinja pripremalo za ovu manifestaciju.

Dok su pojedine članice i njihovi muški pomagači pripremali sve što je potrebno za uređenje izložbenog prostora, jedan dio društva, tzv. ‘Mala likovna kolonija iz Macinca’ na velikom je platnu slikala krasan briježni dio Međimurja.

Kako je sve to na kraju ‘ispalo’ mogli su vidjeti brojni sudionici i posjetitelji ove manifestacije. Članice društva na svom su stolu posjetiteljima ponudile više vrsta kolača pripremljenih na tradicionalan način, ali na stolu je bilo i novih vrsta kolača, kao i kruha pripremljenog od raznih vrsta brašna.

Nezaobilazna je bila i ponuda hladetine koja se nije dugo zadržala na stolu jer su posjetitelji već unazad nekoliko godina prepoznali njezin okus i kvalitetu. Na izložbenom prostoru mogli su se vidjeti predmeti kojima su se nekada koristili u vinogradu, a danas na sreću služe samo za sjećanja na neka druga vremena.

Članice Društva žena Macinec u svim manifestacijama od prvog dana osnivanja podržava obitelj Oreški pa je tako bilo i ovaj put, a na tome im se članice društva od srca zahvaljuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije