Župna biciklijada od Draškovca do Totovca

Ispred župne crkve sv. Roka u Draškovcu startala je 11. Župna biciklijada na kojoj je sudjelovalo 60-tak župljana. Vrijeme je bilo idealno za druženje i bicikliranje, pa se iz Draškovca krenulo prema Hemuševcu i Donjem Kraljevcu gdje su se priključili i tamošnji mještani.

Prekrasanim međimurskim ravničarskim krajolikom, dok priroda svojim šarenilom podsjeća da se približava jesen, župljani su udisali toplinu sunčeve energije lagano okrećući pedale svojih bicikla. Disciplinirano i sve po propisima, uz pratnju naših redara Stjepan Kavrana i Ivana Vadasa, stigli su i do Totovca – cilju njihovog bicikliranja.

– Cijelim putem je bilo živo komuniciranje između biciklista. Pogled nam je zalutao u još neobrana polja kukuruza, a kada smo se približili Totovcu ugledali smo velika polja zelja, luka, peršina i ostalih kultura koje nisu pobrane – opisao je put župnik Matija Vonić. U kratkoj pauzi, zbog malog defekta na biciklu, župnik je iskoristio priliku za kratko predavanje o cekeru kojeg je vozi na svom “paket-sicu’.

– Ceker je simbol Međimurja. U našoj župi su mnoga domaćinstva izrađivala cekere, podjestio je župnik na tu tradiciju i na to da se svojim trebamo “štimati”, a ne to zaboravljati i pomodarski zaboraviti našu tradiciju.

– U krajevim gdje god smo hodočastili uvjerili smo se da ljudi tih krajeva veoma drže do svoje tradicije. Reče jedan čovjek,”Mi Međimurci smo poprimili svega iz drugih kultura, a svoje vrijednosti zaboravili!”, rekao je župnik dodavši da bi bilo dobro i na cekerima upisati imena sela: Draškovec,Donji Kraljevec,Oporovec,Čukovec i Hemuševec.

Za srdačan doček pobrinuo se u Totovcu pobrinuo se Franjo Štefan koji je tu skoro doma. Bicikliste su dočekali predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Milan Horvat, vatrogasci, mladi i kuharice. Tom je prilikom predsjedniku MO župnik poklonio knjigu “Draškovec i sveti Rok”, a glavnoj kuharici pregaču s slikom i natpisom “Rokovo u Međimurju”.

– Domaćini su se veoma potrudili i zaista lijepo nas počastili, a i kuhane kobasice su bile vrhunac dobrodošlice, na čemu svi biciklisti zahvaljuju. Mora se primjetiti da su biciklisti tako “glasno” razgovarali, čavrljali, da smo dobili dojam kako se nisu sto godina vidjeli.

Time se potvrđuje da su biciklijade i oblik druženja, a i to da nam svima fali, razgovor. U lijepoj opuštenoj atmosferi i razgovoru zahvalili smo domaćinima, poslikali se s njima i krenuli duhovno ispunjeni radošću zbog ovoga susreta i naše 11. Župne biciklijade. Hvala svima sudionicima i već planiramo 12. biciklijadu koja će se održati 6. studenog, a idemo do Zelengaja, rekao je Matija Vonić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije