I općina Goričan pristupila strategiji ‘Zero Waste 2020.’

U srijedu, 24. veljače u prostorijama grada Preloga čelnici Donjeg Međimurja potpisali su Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji “Zero Waste” ili tzv. koncept bez otpada.

Zamjenik načelnika Ivan Blažek je, zajedno sa čelnicima grada Preloga te općina Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Kotoriba i Donja Dubrava, potpisao spomenutu Odluku te se time općina Goričan obvezala da će do 2020. godine odvojenim prikupljanjem otpada izdvojiti do 70 posto korisnog otpada i smanjiti količine odloženog miješanog komunalnog otpada sa sadašnjih 98 kilograma po stanovniku godišnje, na 50 kilograma.

Ministar zaštite okoliša i prirode u Vladi Republike Hrvatske prof. dr. sc. Slaven Dobrović sa svojim suradnicima, koordinatorica projekta Zero Waste Europe Erika Oblak, predsjednik Upravnog odbora Zelene akcije Bernard Ivčić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Občine Puconci iz Slovenije Ludvik Novak, predstavnici brojnih zaštitarsko ekoloških udruga cijele Hrvatske te predstavnici donjomeđimurskih općina nazočili su ovom važnom događaju koji ima za cilj stvoriti uvjete u kojima sve što proizvodimo i trošimo ima minimalni učinak na okoliš i čovjeka koji u njemu živi.

Predstavnica mreže “Zero Waste Europe” čestitala je na hrabrosti čelnicima ovih sedam jedinica lokalne samouprave te iskazala zadovoljstvo što su danim potpisom postali dio sustava od oko samo 300 općina u cijeloj Europi koji su se susreli sa strategijom “Zero Waste”.

Već danas možemo započeti u vlastitoj obitelj i odvajati 80% otpada iz domaćinstva, a kao uzor nam mogu biti neke obitelji u Švedskoj koje prakticiraju “Zero Waste” u savršenoj formi i mjesečno stvaraju samo 1 kg otpada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije