FOTO: U Čakovcu besplatnim zagrljajima podržali bolesne

>> FOTO: U Čakovcu besplatnim zagrljajima podržali bolesne

– Policajci su supač, dožupanica je grlila sve redom- rekla nam je jedna skupina mališana III.OŠ-e Čakovec ispred platoa njihove škole gdje se je danas nešto iza podneva okupilo silno mnoštvo djece, policajaca, učitelja, županijskih i gradskih dužnosnika, prolaznika koji su se sve redom grlili što su neupućeni čudom gledali.

>>> FOTOGALERIJA: Dan rijetkih bolesti – ‘besplatni zagrljaji’ u Čakovcu

Sve je vrvjelo od plavih balona, mini poruka i propagandnog materijala koje su dijelili službenici PU međimurske. Svi su oni masovne zagrljaje poklonili obilježavanju Dana rijetkih bolesti pa su na taj su način dali svoj obol međunarodnoj kampanji povodom spomenutog dana.

– Drago mi je što se Međimurska županija priklonila ovoj akciji pogotovo ispred škole i u suradnji s PU međimurskom, koja inače preventivno djeluje kada su u pitanju naši najmlađi. Akcija ima veliki edukativni karakter zbog toga što na ovaj način senzibiliziramo naše najmlađe za to da i njihovi vršnjaci te mnogi odrasli imaju određene zdravstvene probleme, a u ovoj akciji se radi o rijetkim bolestima-rekla nam je u stanci grljenja dožupanica Međimurske županije Sandra Herman.

Klinci su naučeni da policajci kažnjavaju, pišu kazne, no danas nije tako, danas sve grle? – pitali smo Krunoslava Gosarića, načelnika PU međimurske:

– Ja bih vas tu ispravio. PU međimurska poznata je po provedbi mnogih prevencijskih programa koji su prije svega usmjereni prema onim najranjivijima, prema djeci, bolesnima, ostalom dijelu stanovništva. S obzirom da se danas obilježava Dan rijetkih bolesti mi smo odlučili preventivno podržati ovu aktivnost i tom humanom gestom zagrljaja dati značaj druženju s djecom, najranjivijima – rekao je načelnik.

“Nevidljivi” koordinatori ove akcije su bili Nataša Hajdinjak, ravnateljica škole “domaćina zagrljaja” i Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske. Od raznih vrsta rijetkih bolesti boluje 250 do 340 tisuća hrvatskih građana. Zbog malog broja oboljelih od pojedine bolesti, ni javnost, a ni struka nemaju dovoljno znanja o njima.

Ove godine Hrvatski savez za rijetke bolesti odlučio je proširiti akciju te je podnio prijavu za obaranje Guinnessovog rekorda u broju prikupljenih fotografija zagrljaja objavljenih u online albumu.

Sve što trebate učiniti je da zagrlite osobu i snimite fotografiju, a potom je postavite na web platformu https://hugforrare.com. Akcija “Zagrli za rijetke bolesti” (“Hug For Rare”) traje od 21. do 27. veljače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije