spomen na obitelj

Općina Goričan čuvar tradicije Zrinskih

Na sastanka su se svi složili da je obitelj Zrinski ostavila duboke tragove u europskoj povijesti, na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske

Općini Goričan je u subotu, 22. rujna 2018. godine u Murakeresturu predana službena zastava Kulturoloških susreta Zrinskih na čuvanje od godinu dana. 

U nastojanju da se održi spomen na obitelj Zrinskih, općine uz rijeku Muru s hrvatske i mađarske strane već dvanaestu godinu organiziraju znanstvena predavanja te nastupe kulturnih umjetničkih društva mađarskih i hrvatskih općina. Osim općina u projektu također sudjeluju i institucije poput Vojne akademije u Budimpešti, Muzej Međimurja Čakovec i Zrinska garda Čakovec.

Ove je godine i Kulturno-umjetničko društvo Goričan nastupalo na ovoj manifestaciji što je bila i najava da će Općina Goričan biti domaćin ovog značajnog događaja kroz cijelu narednu godinu. 

Začetak ovih vrijednih manifestacija bila su istraživanja lokacije utvrde Novi Zrin od strane Vojne akademije u Budimpešti na čelu s dr. Papp Ferencom i njegovom skupinom studenata, iz kojih se rodila ideja organizacije već danas tradicionalne  manifestacije.
Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić po završetku programa preuzeo je svečanu zastavu od načelnika mjesta Murakerestur Lajoša Pavlic, koju svaki domaćin čuva godinu dana. 
U sklopu manifestacije, načelnika Općine Goričan Mario Moharić održao je sastanak s dr. Papp Ferencom, na kojem je dogovoren susret eminentnih stručnjaka s hrvatske i mađarske strane u Goričanu, s naglaskom istraživanja značajne građevine Zrinskih u Goričanu a kojoj se ne zna točna lokacija, te kandidiranje ovih istraživanja na EU fondove, za koje općina Goričan ima dobra znanja i iskustva.

Na sastanku je aktivno sudjelovao i povjesničar Josip Drvoderić, župnik u Goričanu, te predsjednik općinskog vijeća Goričana Stjepan Ribarić. Na sastanka su se svi složili da je obitelj Zrinski ostavila duboke tragove u europskoj povijesti, na čijim se temeljima danas treba graditi suradnja između dviju država i naroda, Hrvatske i Mađarske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije