STOTA OBLJETNICA

FOTO Povratak u prošlost: Goričanska republika ponos mjesta i Medimurja

Matija Posavec je istaknuo kako ovo nije velik događaj samo za Općinu Goričan i Međimurje, već za hrvatsku i svjetsku povijest baš zato što je takva mala sredina na dva tjedna proglasila vlastitu republiku

Među podacima iz povijesti mjesta Goričan stoji kako je davne 1918. godine proglašena ‘Goričanska republika’ s ciljem vlastita oblika samozaštite od mađarske vlasti. Povodom obilježavanja 100. obljetnice Goričanske republike, u subotu, 3. studenog Općina Goričan pripremila je vrlo bogat program za sve posjetitelje.

U samom centru Goričana svoj rad i gastronomsku ponudu predstavile su se udruge i OPG-ovi s područja općine, dok su se brojni mještani okupili ispred zgrade Općine Goričan, gdje je u dramskom prikazu ‘Goričanske republike’ nastupilo čak više od 70 izvođača.

>> 100. obljetnica ‘Goričanske republike’

Uloge su podijelili članovi Kulturno-umjetničkog društva Goričan, mjesnih udruga te glumci iz kazališne družine Štolcer i Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci, dok su u glazbenom dijelu prikaza nastupili članovi Limene glazbe Goričan i Lea Šprajc.

Glumci su povijesnim scenama oduševili publiku, a njihovu su glumu dočarali razni zvučni efekti. Autorica ovog zanimljivog scenskog prikaza iz povijesti ‘Goričanske republike’ je Kristina Štebih, dok je redatelj istog Dejan Buvač, koji je ujedno vodio program. Rad i organizaciju današnjeg događanja koordinirala je Anamarija Krčmar.

– Obilježavanje 100. obljetnice ‘Goričanske republike’ spremali smo gotovo godinu dana, dok su intenzivne pripreme za scenski prikaz trajale dva mjeseca. Prije 100 godina upravo na ovom mjestu i upravo na ovaj dan počela je pobuna naših mještana, koji su htjeli slobodu od okrutnih mađarskih okupatora – predstavio je na samom početku načelnik Općine Mario Moharić.

Obilježavanju ovog značajnog povijesnog događaja za Općinu Goričan, ali i cijelu županiju, nazočili su i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, župnik župe Sv. Leonarda Goričan Josip Drvoderić, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić te donačelnica Općine Goričan Ines Bašnec.

Svim posjetiteljima obratio se i Matija Posavec, koji je istaknuo kako ovo nije velik događaj samo za Općinu Goričan i Međimurje, već za hrvatsku i svjetsku povijest baš zato što je takva mala sredina na dva tjedna proglasila vlastitu republiku.

Nakon scenskog prikaza dodijeljene su zahvalnice za doprinos i organizaciju, dok se svečanost nastavila polaganjem vijenca ispred spomen-ploče poginulih u ‘Goričanskoj republici’, domjenkom u Domu kulture te Svetom misom u crkvi sv. Leonarda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije