Dječačka ljubav pretvara se u zbilju i već nam nudi novogodišnji meni

>> Dječačka ljubav pretvara se u zbilju i već nam nudi novogodišnji meni

Danas je Kotoripčanin Ivan Čukić učenik 3. razreda- smjera kuharstva u Srednjoj školi Prelog. Još od ranog djetinjstva je bio zaljubljenik u kuhinju, pogotovo u fina jela te je ostvario svoju želju upisavši se u školu baš po svom ‘guštu’.

Prva dva razreda je praksu pohađao u Gradskoj kavani “Lovac” za koju ima samo riječi pohvale. Uz školu, praksa u “Lovcu”, mu je bila odličan izvor za učenje kuharskim vještinama, a tome su zaslužni strpljivi kuhari koji su nesebično dijelili s njime svoja znanja i davali mu savjete koje nikad neće zaboraviti. Nakon 2. razreda je pod ljetnim praznicima sudjelovao u projektu “Erasmus plus” prilikom čega je otputovao zajedno sa još dvoje kolega iz škole i nastavnicom Anicom Naranđom u Moravske Toplice na razmjenu.

Smatra to vrlo lijepim i nadasve poučnim iskustvom. Nakon tog projekta, pružila mu se jedna jako velika prilika. Na prijedlog predmetnih nastavnika Krune Tilošanca i Anice Naranđe, Ivan je, zajedno sa razrednim kolegom Alenom Jesenovićem u restoranu “Fortuna” Mala Subotica dva tjedna kuhao sa chefom Dinom Galvagnom, svima nam poznatom iz kulinarskog showa “Masterchef”. On je pozvan da za restoran složi novi meni, pa su tražili dva praktikanta koji će od njega učiti.

Ivan je bio iznenađen pozivom, nije vjerovao da se u njega polažu tolike nade, ali i očekivanja. Kaže da je tada znao samo da želi pokazati najbolje od sebe i da će se potruditi najviše što može jer se takvo očekivanje zbilja treba opravdati kako bi i sebe, ali i školu i nastavnike koji vjeruju u njega pokazao u najboljem svijetLu. Tijekom tog perioda, podrška koju su im pružali svi nastavnici je bila neizmjerna. Rečenica koju nikada neće zaboraviti, a koju im je Dino više puta ponovio je: “Ne treba svaki dan biti izvrstan, nego dobar jer kad si izvrstan to ne traje dugo”. Ovo će mu biti životna pouka i misao vodilja.

– Neizmjerno sam zahvalan školi i svim nastavnicima i profesorima koji često puta djeluju više kao prijatelji koji ti žele pomoći na bilo koji način samo kako bi od tebe napravili kvalitetnog kuhara i strpljivog radnika, ali prije svega – čovjeka – ističe danas Ivan. U ožujku se sprema na sljedeću razmjernu i to u Francusku. Za svojeg nastavnika kuharstva Krunu Tilošanca kaže da je izuzetan predavač, da je baš po njegovoj mjeri-stroži, ali pravedan te da je on u najvećoj mjeri zaslužan za ono što je do sada postigao jer je prepoznao Ivanovu volju i želju, te ga usmjerava, savjetuje, nagrađuje, ali i kudi kada je to potrebno, te upozorava na pogreške.

Oni su bivši sumještani, a nastavnik Kruno će za njega reći kako je on budućnost hrvatskog kulinarstva. Sada je na praksi u “Fortuni”, za koju također ima samo riječi pohvale jer su i osoblje, ali i šefovi vrlo ljubazni i pristupačni.

Željeli smo čuti što bi nam Ivan preporučio za blagdansko jelo?

Hladno predjelo bila bi terina, pogačice od krumpira s namazima – muštrada, mole i pašteta od guščjih jetra. Potom dolazi juha od telećeg repa s raviolima, gris noklicama i okruglicama od jetre. Glavno jelo bi bile rolice od patke, ramstek u umaku od zelenog papra, heljdini rezanci s pancetom i brokulom, pire od boba, salata od crvenog kupusa sa bučnim uljem.

Za desert bi predložio tart od borovnice i normalno uz to čašu kvalitetnog crnog vina sorte Plavac mali. Dobar tek i sretno uplovljavanje u 2016.! – poručio je za kraj. Dodao kako bi mu bilo čast i zadovoljstvo da netko isproba njegovu preporuku ili bar djelić iz nje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije