vruće u kuhinji

HELL’S KITCHEN Anel i Viktor kuhali grčka jela, no nisu uspjeli oduševiti chefa Gretića

Jutro u kući započelo je komentiranjem nominacija u kojima je jučer crnu pregaču dobio Domagoj. Marko, Chiara i Lucija osamili su se u dnevnom boravku

„Imam nekako osjećaj da je najlakše bilo reći Domagoja… To je osoba koju nitko ne voli u kući. Ako pitaš svaku osobu s kim ne bi htio raditi, obično se pojavi Domagojevo“, uvjerena je bila Lucija, dok je Chiara smatrala da on i dalje gleda samo sebe i ne radi za dobrobit cijelog tima.
„Nemam osjećaj da nisam baš omiljen ili da sam preomiljen. Ta se nominacija odnosila baš na grešku s rižom“, smatrao je, pak, Domagoj.


Stiglo je vrijeme za novi izazov, a chef Gretić timovima je objasnio da danas kreću na gastro putovanje po Europi, s ponuđenim namirnicama, tipičnima za osam zemalja.


Prvo ih je čekala igra memory, u kojoj su brzo i spretno morali pronaći osam parova, a natjecao se tim protiv tima. U jurnjavi po studiju bolje se snašao plavi tim, koji je za samo nekoliko sekundi pobijedio.
Kako je u plavom timu jedan član više nego ponuđenih zemalja, plavci su morali izbaciti nekoga tko danas neće kuhati. Dogovaranje je počelo, a Tomislav se javio sam kad su ostali postali neodlučni.
„Bit ću out i to je to… Tu je trebao Marko izaći kao lider ispred nas okrenuti se i reći – ti“, komentirao je Tomo, a chef mu je poručio da može biti s timom i tijekom kuhanja komentirati i savjetovati ih,
„Ići ću u krug i nabijati im na nos sve i svašta… Kao da je chef Gretić s njima. Naravno, uz neku zezanciju“, poručio je Tomo.


Izvlačenjem kuglica svaki član timova izvukao je zemlju čije će jelo pripremati. Neki su bili zadovoljni više, a neki manje. Za pripremanje jela timovi su imali 60 minuta.
„Nemojte mi raditi pjenice i kremice nego autohtono jelo, ono što bi ljudi jeli doma“, poručio im je chef pa obišao radne jedinice kako bi udijelio savjete.
I kandidati su si među sobno pomagali savjetima, a Lucija je iskoristila činjenicu što u redovima imaju Francuza Viktora jer upravo je francusko jelo pripremala.


Milena je priznala da prvi put kuha paellu, Roko Ć. prvi put je pripremao svježeg bakalara, a Marjana je u žurbi zaboravila posoliti meso.
Chef Gretić primijetio je kako Lucija i Vehid rade pačja prsa na gotovo identičan način, a njoj je savjetovao da iskoristi pačju mast i za pripremu ostalih segmenata svog tanjura.


„Osjećam se moćno dok nadgledam“, Tomo se šalio sa sous chefom Ivanom.
Stiglo je vrijeme za odbrojavanje posljednje minute i serviranje, a svi natjecatelji svoj su stol uspješno donijeli na pass.


„Probat ćemo zemlju protiv zemlje“, najavio je chef pa prvo pozvao „Šveđane“ Dominika i Chiaru.
Chiara je donijela file lososa s umakom od krastavaca i kopra, uz dodatak glazirane cikle s brusnicom. No čim je zarezao ribu, chef je primijetio da je ostala sirova pa njezino jelo nije ni kušao.
Dominik mu je ponudio juhu od cikle, šampinjona, đumbira, cimeta i luka, salatu od kiselih krastavaca i ukiseljenih šampinjona, losos zapečen i poširan.


„Juha je prekrasnih zemljanih tonova, moćna! Losos je sjajno pečen, super! Pojeo bih ponovno“, zadovoljan je bio chef i svojima donio bod.
Norveška je bila iduća, a tanjure su nosili Domagoj i Roko Ć.


Roko Ć. pripremio je juhu od poriluka, graška i bakalara uz dodatak čipsa od krumpira. Chef Gretić u jelu je našao malu košćicu, a primijetio je i da Roko nema baš iskustva sa svježim bakalarom.
Domagoj je pripremio suvidirani bakalar sa začinima, torticu od krumpira i dinstanog poriluka, umak od kiselog vrhnja, uz ulje od paljenog poriluka i mladog luka.
„Bod za plave“, kratko je rekao chef.


Milena i Nikola pripremali su španjolsku paellu. Milena je priznala da nije baš zadovoljna, no chef ju je razuvjerio: „Jako blizu prave paelle! Ugodno iznenađen!“
I za Nikolinu paellu imao je riječi hvale: „Pokušavam naći zamjerku i jako mi teško ide. Ljuto, aromatično… Dvije jako dobre paelle! Zbog samo par sitnica – plavi tim, bod!“


Grčka jela kuhali su Anel i Viktor. Viktor je napravio svoju verziju musake od patlidžana i mljevenog mesa, jogurta s mentom i limunom, uz dodatak ulja od crnih maslina, rajčica i ljubičastog luka.
„Izgleda privlačno i mistično. Uzbudljivo! Ja to ne bih zvao musaka, rekao bih – ljudi, imam predjelo, probajte“, vrlo sretan je bio Gretić.


Anel mu je donio patlidžan punjen mljevenim mesom, jogurt dressing s mentom i limunom, uz kus-kus s povrćem.
„Grčka hrana je kao grčki ljudi. Sve samo ne mirna“, zamjerio mu je chef nedostatak okusa i maštovitost pa bod dodijelio plavima.
„Razočaran sam“, priznao je Anel.


Mauro i Roko K. nosili su svoja talijanska jela. Roko je poslužio teleći steak s umakom od češnjaka i uljem od bosiljka i limuna, uz paštu od sušenih rajčica, češnjakom i origanom.
„Najbolji komad mesa koji si napravio dosad, sigurno! Ukusno, sočno! Fantazija!“ bio je zadovoljan Gretić.
Mauro je skuhao tjesteninu sa šalšom sa sušenim i svježim rajčicama uz dodatak kravljeg sira te mariniranu i pohanu teletinu.


„Više sam očekivao od tebe… Bod za crvene“, poručio je chef.
Marko i Marjana pripremali su austrijske specijalitete. Istrijanka je pripremila svoju verziju bečke šnicle uz dodatak repe i milerama te moussea od jabuke s hrenom.
„Zašto se bojite?“ kritizirao je Gretić kandidate jer ne eksperimentiraju više, a zamjerio joj je i korištenje panko mrvica.


Marko je servirao teletinu na lešo uz dodatak povrća: „Sterilno i dosadno! Gdje vam je duša?“
Chef nije mogao odlučiti pobjednika pa su Marjana i Marko otišli bez bodova.
Lucija i Vehid donijeli su dašak Francuske svojim pačjim prsima. Gretić je na prvi pogled Luciji zamjerio što je prsa prelila umakom, no meso ga je osvojilo: „Doslovno savršeno!“


Vehidu je chef zamjerio pretjeranu slatkoću umaka. Uz puno muke, chef je odlučio i jednom i drugome dati po bod – Vehidov tanjur bio je vizulno ljepši, a Lucijini okusi bolje su se proželi.
Plavi su tako pobijedili rezultatom 4:3, a za nagradu su osvojili vrijedan masterclass.


U goste im je stigao iskusni i cijenjeni sushi majstor Mladen Križanović, koji je svoj zanat brusio i na prestižnoj Tokyo Sushi Akademiji.
„Slušajte ga dobro, pišite što više, upijajte“, savjetovao ih je Gretić, a chef Mladen otkrio im je sve tajne izrade sushija.


Plavci su bili i više nego zadovoljni prezentacijom. „Fenomenalno, bio sam oduševljen“, komentirao je Marko, a i ostali su potvrdili.


Kako će izgledati nova večera za goste, mogu li timovi uspješno proći još jedan servis i tko napušta show, gledatelji će doznati već sutra od 21.15 sati na RTL-u, u novoj epizodi ‘Hell’s Kitchena’. Nova epizoda dostupan je 24 sata ranije na platformi Voyo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije