korisni savjeti

BLIŽI SE POMICANJE SATA Donosimo nekoliko savjeta kako olakšati prijelaz na ljetno računanje vremena

Ovog vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena. Satovi se u nedjelju, 31. ožujka, s dva sata ujutro pomiču na tri. Iako ovo označava početak duljih dana i više sunčane svjetlosti, također znači da ćemo izgubiti jedan sat sna

Promjena sata, iako jednostavna po svom konceptu, može značajno utjecati na naše tijelo i um. Stručnjaci upozoravaju da je važno shvatiti kako promjena u rutini može poremetiti naš uobičajeni ritam spavanja. Melatonin, hormon koji nam pomaže zaspati, stvara se u tami, a dodatni sat sunca može poremetiti naš raspored spavanja nekoliko dana.

“Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo, pa dulji dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju”, objasnio je stručnjak za ponašanje i psiholog Darren Stanton. Međutim, važno je imati na umu da je promjena sata prilagodba, a nedostatak sna može imati negativan utjecaj na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Neki ljudi mogu trebati i do četiri dana da se potpuno oporave od gubitka jednog sata sna.

Kako ‘preživjeti’ pomicanje sata?

Psiholog Stanton savjetuje nekoliko načina kako olakšati prijelaz na novi sistem. Jedan od načina koji preporuča je postupno tempiranje alarma. Tempirajte alarme ranije za 15 minuta svakog jutra i to otprilike tjedan dana prije pomicanja sata. To će vam pomoći postupno prilagoditi se novom vremenu.

Također savjetuje da pronađete načine za opuštanje što može smanjiti stres povezan s nedostatkom sna. Slušanje umirujuće glazbe, eksperimentiranje s bijelom bukom ili prakticiranje tehnika hipnoze ili meditacije mogu biti korisni.

Problem može stvarati i previše svjetla u spavaćoj sobi što može otežati spavanje. Investiranje u rolete može stvoriti tamniju okolinu i poboljšati kvalitetu sna.

Posljednji savjet odnosi se na smanjenje vremena koje provodite ispred ekrana, kao i konzumaciju kofeina. Preporučljivo je ograničiti ove aktivnosti kako biste olakšali prijelaz na novo računanje vremena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije