brzo i efikasno

USKRŠNJI SAVJETI Jednostavnim trikovima provjerite jesu li vaša jaja svježa ili pokvarena

Na jednostavne i brze načine saznajte jesu li vaša jaja svježa ili pokvarena

Uskrs je vrijeme tradicionalnih običaja, bojanja jaja i okupljanja obitelji za blagdanski ručak. No, kako bismo osigurali da naše pisanice budu savršene, važno je koristiti svježa jaja. Što ako vam jaja već neko vrijeme stoje u hladnjaku, a niste sigurni jesu li još uvijek upotrebljiva? Ne brinite, postoji nekoliko jednostavnih načina kojima možete utvrditi njihovu svježinu.

Prvi korak je testiranje jaja u vodi. Jednostavno stavite jaje u zdjelu hladne vode. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i mirno će ostati polegnuto. Ako je jaje nešto starije, može također potonuti, ali jedan kraj će mu biti lagano podignut. No, ako jaje počne balansirati ili se čak podigne od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su već prestara i nije ih preporučljivo jesti.

Drugi način kako da saznamo jesu li naša jaja spremna za konzumaciju je – bućkanje. Približite jaje uhu i nježno ga protresite. Ako čujete zvuk bućkanja, najbolje je izbjegavati konzumaciju tog jajeta, jer to može ukazivati na njegovu lošu kvalitetu. No, ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo.

Konačno, treći način uključuje razbijanje jaja na tanjur i pažljivo promatranje žumanjka i bjelanjka. Svježe jaje će imati izbočen žumanjak, poput malog globusa, okruženog čvrstim bjelanjkom. Ako je žumanjak malo spljošteniji, ali i dalje okružen čvrstim bjelanjkom, jaje je nešto starije, ali i dalje pogodno za konzumaciju. Međutim, ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak curi poput vode, to jaje nije prikladno za jelo.

Provodeći ove jednostavne testove, možete biti sigurni da ćete imati svježa jaja za savršene pisanice i uživati u Uskrsnom ručku bez brige o njihovoj kvaliteti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije