TEMA KOJA „ŽULJA“

VIJEĆE ZA PREVENCIJU OPĆINE KOTORIBA Kako stati na kraj ilegalnom odlaganju otpada?

Glavna tema koja Kotoribu žulja već neko vrijeme bila je ilegalno odlaganje otpada

Sjednici Vijeća za prevenciju općine Kotoriba prisustvovali su načelnik Dario Friščić, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, predsjednik Vijeća Hinko Virgej, vijećnici Romina Volar i Zoran Čižmešija, komunalni redar Marinko Lukša, komunalni radnik Stevo Škoda, direktor PRE KOM-a Siniša Radiković i direktor sektora za gospodarenje otpadom Kristijan Levačić, predsjednik Udruge Roma Za bolje sutra Damir Ignac, ravnateljica škole Snježana Matoš, zamjenica ravnateljice vrtića Dijana Šarek te načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić i kontakt policajac Darko Mikec.

– Bilo je već puno rasprava na ovu temu, ali se problemi ponavljaju. Smeće se ilegalno odlaže u šumama, na poljima, u i uz romsko naselje. Općina samostalno ovom problemu ne može doskočiti, ali možemo uprti snage i možda zajednički nekako okončati ovaj problem, rekao je uvodno načelnik Friščić.

Napomenuo je i da se problemi većim djelom odnose na romsku populaciju koja nema kante za zbrinjavanje otpada, iako su na održanim sastancima došli do dogovora kako će svi prihvatiti kante i plaćati zbrinjavanja otpada, ali su ih izigrali opet.

Ilegalna odlagališta prijete, troškovi se gomilaju

Prema Zakonu, troškove sanacije ilegalnog odlaganja smeća, ukoliko se ne pronađe krivac, snosi Općina, a takvih troškova u Kotoribi ne manjka.

– Redovna analiza korištenja kanti za smeće pokazuje da svake godine imamo sve više i više romskih obitelji koje nemaju svoje spremnike, a upozorenja šaljemo redovito. Smeća u okolišu ima abnormalno puno, rekao je komunalni redar Lukša.

Na situaciju se osvrnuo i direktor PRE KOM-a Siniša Radiković.

– U Kotoribi se od 2018. godine ne mijenja broj kućanstava koje koriste spremnike za otpad, a po broju uključenosti mještana u zbrinjavanje otpada ste deseti, rekao je Radiković. Naveo je i podatak da sve nekretnine, osim onih trajno nenaseljenih, moraju imati spremnike, a u Kotoribi je uključeno 80 posto.

– Jedini način je pisanje kazni. Nema tu bit ćemo fini i blagi, pišite kaznu za svaku nekretninu koja nema spremnik za otpad, odlučno je bio Radiković.

No, Općina Kotoriba će zbog toga morati mijenjati odluku o komunalnom redu kako bi u nju uvrstila i kažnjavanje.
Spomenuto je i da problem nastaje zbog hrvatskih zakona kao i europske direktive da se usluge ne smiju naplaćivati iz dijela novaca namijenjenim nacionalnim manjinama.

– Postoji rješenje. Mještanima Kotoribe podignemo cijenu za euro ili dva i pokrili smo i cijenu odvoza smeća mještanima koji spremnike nemaju. Želite tako? Osobno to ne bi birao, ali bih se obratio državnicima, Socijalnoj skrbi neka mijenjaju zakone. Neka im prestanu isplaćivati pomoći koje troše samo na alkohol, drogu, kocku, oružje i prostituciju, navodi Radiković.

Želim riješiti problem, ali…

Damir Ignac jedan je od stanovnika Kotoribe koji također nema kantu. Kaže da su ljuti jer se 2018. nekima oprostilo dugovanje, a njima se sada ne želi.

– Mi kao Vijeće romske nacionalne manjine želimo riješiti ovaj problem i pokrenuli smo akcije čišćenja smeća iz prirode, znači nešto radimo po tom pitanju. Predlažemo i da jedan komunalni redar bude iz redova naše manjine kako bi se bolje o tome vodilo računa. Smatram da bi i država morala reagirati na način da se smanji socijalna pomoć onima koji duguju, kaže Ignac. Ipak, na pitanje zašto ne krene prvo od sebe, nije imao odgovor.

– Predlažem vam da platite svoje dugovanje, nabavite kante i pokažete drugima primjerom kako se moraju ponašati. Romska populacija je uvijek u ovom slučaju apostrofirana jer su nekako najnemarniji, ali moramo znati da ima još mještana diljem Međimurja koji izbjegavaju ovu obvezu, rekao je Kolarić te naveo da policija u ovom slučaju nema puno izbora.

– Mi ne možemo sankcionirati prekršitelje, odnosno Zakon o gospodarenju otpadom kaže da policija nema nikakve ovlasti u toj problematici, ali možemo reagirati na prijave komunalnih redara koji će nam priložiti određene dokaze i tada mi pomažemo u identifikaciji, kaže načelnik Kolarić, ali i dodao da javnost mora znati kako će se s ozbiljnim postupanjem u smislu kažnjavanja početi. A to mora pokrenuti Općina i komunalni redar. Također je spomenuo da su osobe koje imaju određena dugovanja dokumentirana u Registru novčanih kazni prema kojem ne mogu ishoditi određene dokumente ukoliko ne podmire dugovanja.
Nemojte moliti, postupajte

– Promijenite odluku o komunalnom redu, pišite kazne, educirajte djecu. Nemojte moliti, morate postupati. Nema oprosta tu po bilo kakvoj osnovi jer sve nastale troškove kao i posljedice snose mještani koji uredno plaćaju svoje obveze, zaključio je Radiković.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3597

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije