Valjanost vozačke može biti i kraća od 10 godina ako tako ocijeni liječnik

Od 1. srpnja 2013. godine, ulaskom Hrvatske u EU počelo je izdavanje novih vozačkih dozvola jedinstvenog izgleda za cijelu Europsku uniju i na rok valjanosti od deset godina za B kategoriju, osim ako zdravstvenim uvjerenjem je određen kraći rok.

Vozačka dozvola izgleda poput osobne iskaznice, plastična je, te su sva ograničenja i napomene u kodiranom obliku na dnu stražnje strane.

Svi podaci koji pišu na vozačkoj dozvoli pohranjeni su u čipu (biometrijska fotografija, kategorija i slično. Sve vozačke dozvole koje vrijede ne moraju se mijenjati za nove, a dozvole koje su, prema starijim propisima vozačima izdane do 65. godine života moraju se zamijeniti najkasnije do 19. siječnja 2033. godine.

Najznačajnija promjena odnosi se na nadležnost izdavanja vozačke dozvole. Naime, po izmijenjenim propisima zahtjev za izdavanje vozačke dozvole može se podnijeti bilo gdje, jer više nije bitno gdje je prebivalište ili boravište osobe.

Druga novost je da se, zbog postupka izrade, vozačka dozvola ne može dobiti odmah već u roku od 30 dana. Podnositelju zahtjeva izdaje se potvrda koja se u granicama Hrvatske može koristiti kao zamjena za dozvolu.

Međutim, s navedenom potvrdom ne može se upravljati vozilom izvan granica Hrvatske, stoga ako je nekom hitno, a to su u prvom redu profesionalni vozači, propisan je i žurni postupak izrade koji traje najduže 48 sati.

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz kolovoza ove godine prijavljeno boravište za hrvatske državljane dovoljno je za izdavanje hrvatske vozačke dozvole, dok prebivalište više nije jedini uvjet. Isto tako nije bitno gdje će se tražiti izdavanje ili zamjena vozačke dozvole, bitno je imati boravište ili prebivalište.

Kodovi koji su upisani na dnu vozačke dozvole s njezine stražnje strane uglavnom se odnose na ograničenja u vožnji, poput nošenja naočala, kontaktnih leća, proteza, zabrana upravljanja vozila ako nema automatsku spojku i sličnih stvari. Ipak, ostala je jedna bitna stavka koja se tiče vozača mlađih od 24 godine.

Njima i dalje ostaje zabrana upravljanja motornim vozilom jačim od 80 kW, sve do navršene 24. godine, što baš i nije najpravednije, barem se tako misli u novinarskim krugovima, jer su puno opasniji oni stariji i bolesni koji slabije vide i čuju.

Uglavnom riječ je o osobama starijim od 65 godina, a za koje je Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz kolovoza ove godine ponovno uvedena obveza obavljanja zdravstvenog pregleda kod produženja vozačke dozvole.

Mlađi od 65 godina

Sve dozvole sada se izdaju na najduži rok do deset godina, ali može i na kraće razdoblje, ako to zbog zdravstvenih problema odredi liječnik. Stariji od 65 navršenih godina, ako su dobrog zdravlja, mogu dobiti produženje vozačke dozvole do najviše deset godina.

To primjerice može biti tri godine, nakon čega vozač zbog ranije utvrđenih zdravstvenih tegoba mora na obavezan liječnički pregled. Najblaže rečeno, liječnici su ti koji odlučuju o važenju vozačke dozvole ako osoba ima zdravstvenih problema. Međutim, da ne bi bilo zabune, vozači koji nemaju nikakvih ograničenja u vožnji, a mlađi su od 65 godina, ne trebaju ići na pregled kod liječnika i podnositi potvrdu o zdravstvenom stanju.

Valja napomenuti da se i na postupak izdavanja vozačke dozvole odnose ograničenja u slučaju da je osoba evidentirana u Registru neplaćenih prekršajnih kazni.

Za izdavanje nove vozačke dozvole treba izdvojiti 151 kunu plus 35 kuna pristojbe, te jednu fotografiju koja je ujedno i biometrijska. Ako je podnositelj zahtjeva u zadnje dvije godine radio bilo koji biometrijski dokument, fotografija se prenosi iz zbirke podataka koju vodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Inozemnom vozačkom dozvolom smatra se svaki dokument te vrste koji nije izdan u Europskoj uniji, odnosno u europskom gospodarskom prostoru koji uz 28 članica obuhvaća još i Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Vozačke dozvole izdane u ovom pojasu ne moraju se mijenjati u roku od 12 mjeseci, odnosno jednako vrijede kao da su izdane u Hrvatskoj. To znači, primjerice, da netko tko je došao kod nas živjeti i raditi iz Njemačke ne mora je mijenjati. Međutim, ako osoba dolazi iz, primjerice, Bosne i Hercegovine, mora je zamijeniti, piše portal SlobodnaDalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije