IZA KULISA

MEĐIMURSKA POLICIJA U SURADNJI S DRUGIM INSTITUCIJAMA Oni su tu kod skupova, manifestacija, požara, dovođenja na sud, nasilja u obitelji!

Što sve policija radi u suradnji s drugim državnim institucijama u rješavanju kompleksnih situacija, razgovaramo s načelnikom Policijske postaje Čakovec Krešimirom Jurčevićem

Jurčević naglašava kako se radi o policijskim poslovima koji nisu dostupni oku javnost, a iziskuju veliki angažman policijskih snaga.

Naime, asistencije na zahtjev državnih tijela dosegnule su brojku od 49, uz angažman 169 policijskih službenika Policijske uprave međimurske. Ovi slučajevi jasno ukazuju na suradnju između policijskih snaga i drugih državnih institucija u rješavanju kompleksnih situacija.

Radi se uglavnom o zahtjevima na pružanje asistencije policije prilikom raznih popisa imovine, deložacija i slično.

Kako naglašava Jurčević, javna okupljanja na području Policijske uprave međimurske prošle su godine bila učestala, s čak 612 evidentiranih događanja. Ova brojka naglašava potrebu za efikasnim upravljanjem sigurnošću tijekom različitih skupova i manifestacija. Prisutnost policije na javnim okupljanima građana od iznimnog je značaja za stanje sigurnosti.

Treba naglasiti kako su međimurski plavci, posebice interventni policajci, gotovo svakog vikenda angažirani kod osiguranja utakmica Hrvatske nogometne lige, dakle pružaju ispomoć kolegama iz drugih policijskih uprava.

Što se tiče specifičnih podataka za Policijsku postaju Čakovec u 2023. godini, evidentirano je 425 dovođenja po nalozima sudova, prilikom kojih se stranke nisu odazvale uručenom pozivu. Policijski službenici odlaze po stranku na njeno mjesto prebivališta te je dovode na sud, što vrlo često traje i po nekoliko sati, dakle za to vrijeme policijski službenici nisu na terenu i ne obavljaju svoje primarne zadatke.

Dodatnih 206 uručenja različitih pismena i obavijesti svjedoče o aktivnom radu policijskih snaga na području pravnih procedura. U situacijama kada, najčešće sudovi, ne uspijevaju redovnim putem uručiti razna pismena okrivljenicima, optuženicima i dr. strankama u prekršajnim i kaznenih postupcima, tada se takva pismena dostavljaju nadležnim policijskim postajama na uručenje strankama.

Poseban naglasak stavljen je na borbu protiv obiteljskog nasilja, gdje je za 32 osobe izrečeno ukupno 67 mjera opreza ili zaštitnih mjera. Ovo označava odlučnost policije da aktivno sudjeluje u zaštiti žrtava i sprječavanju daljnjih slučajeva nasilja, uz naglasak da se radi o iznimno kompleksnim kriminalističkim istraživanjima koja zahtijevaju dodatnu osposobljenost te stalnu edukaciju policijskih službenika, kao i empatijski pristup žrtvama.

Uz to, Policijska uprava međimurska se osvrnula na važnost postupanja po dojavama koje nisu direktno povezane s kriminalitetom, poput ilegalnog odlaganja smeća ili pasa lutalica. Policijske snage izlaze na teren, surađuju s komunalnim redarima te pružaju podršku drugim inspekcijskim službama, čime se stvara učinkovit sustav rješavanja različitih izazova na lokalnoj razini. Takvi poslovi nisu u osnovnoj, primarnoj zadaći policije, ali u smislu međuresorne suradnje uvijek se izlazi u susret tim službama i pruža se pomoć.

Zadnji segment statističkih podataka odnosi se na postupanje prema strancima. Policijske postaje Čakovec godišnje obavi oko 2.500 postupanja, uključujući privremene i stalne boravke te provjere za vizu. Mjesečno se, u prosjeku, provodi oko 60 provjera zakonitosti boravka stranaca.

Ovi podaci ukazuju na sustavnu brigu i kontrolu nad statusom stranaca na području Međimurske županije, zaključuje Jurčević. Treba napomenuti da s obzirom na tendenciju stalnog porasta broja evidentiranih stranaca na području naše Županije, policijski poslovi vezani uz strance bit će sve zahtjevniji i kompleksniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije