tradicija

PRAVILA I SAVJETI Kako sigurno paliti vuzmenke na Veliku subotu

Uskrsne vatre, ili vuzmenke, simboliziraju zajedništvo i tradiciju te su važan dio hrvatske kulturne baštine

Nadolazeći blagdan Uskrsa tradicionalno je obilježen paljenjem uskrsnih vatri, poznatih kao “Vuzmenke” na Veliku subotu. No, dok se pripremamo za ovaj običaj, važno je imati na umu sigurnost ljudi i imovine. Evo nekoliko pravila i savjeta kako osigurati sigurno paljenje vuzmenki:

Pravila o lokaciji:

  1. Minimalna udaljenost: Manje vuzmenke trebaju se nalaziti najmanje 30 metara udaljene od stambenih i gospodarskih objekata te minimalno 200 metara udaljene od šume.
  2. Veće vuzmenke: Za veće vuzmenke, preporučuje se povećana sigurnosna udaljenost od najmanje 70 metara od objekata.

Priprema za paljenje:

  1. Sigurno spaljivanje: Prilikom loženja vuzmenki, važno je osigurati da vatra bude kontrolirana i da ne predstavlja opasnost za okolinu.
  2. Zabranjeno spaljivanje smeća: Nikada ne koristite otpad ili smeće za paljenje vuzmenki. To može izazvati nepredvidive i opasne požare.

Sigurnosni savjeti:

  1. Nadzor vatre: Nikada ne ostavljajte vatru bez nadzora. Osigurajte da netko stalno bude prisutan kako bi nadgledao vuzmenu i spriječio eventualne probleme.
  2. Priprema za slučaj požara: U slučaju da vatra izmakne kontroli, odmah pozovite vatrogasce na broj 193. Brza reakcija može spasiti živote i imovinu.

Obavijest i suradnja:

  1. Obavijestite susjede: Ako planirate paliti vuzmenu, obavijestite svoje susjede o tome kako bi bili svjesni aktivnosti i mogli poduzeti mjere opreza.
  2. Suradnja s lokalnim DVD-om: Poštujte sve lokalne propise i preporuke vezane uz paljenje vuzmenki. Suradnjom s lokalnim DVD-om možete dogoviti sigurno obilježavanje ove tradicije.

Uskrsne vatre, ili vuzmenke, simboliziraju zajedništvo i tradiciju te su važan dio hrvatske kulturne baštine. Međutim, kako bismo osigurali da ova tradicija ostane sigurna i ugodna za sve, važno je pridržavati se ovih pravila i savjeta. Budimo odgovorni prema sebi, svojoj zajednici i okolini dok slavimo blagdan Uskrsa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije