Cijena autoosiguranja past će kad Hrvatska uđe u EU

Cijena autoosiguranja past će kad Hrvatska uđe u EU

Prosječna je cijena premije obveznog autoosiguranja u Hrvatskoj već nekoliko godina oko 200 eura. Od 2007., kad je iznosila 189 eura, čak je poskupjela desetak eura. Među europskim zemljama s kojima se uspoređujemo skuplji od nas su samo Austrijanci, Švicarci i Talijani, dok smo, prema podacima HUO-a, bitno skuplji od Francuza, Čeha, Mađara, Poljaka, Slovaka, Ukrajinaca, Bjelorusa, pa čak i Slovenaca kod kojih je u 2011. prosječna premija pala na 174 eura.

Ulaskom u EU konkurencija će učiniti svoje, kao što se dogodilo i u Sloveniji gdje su prije nekoliko godina premije dostizale i 220 eura. Na posljednjoj konferenciji Dani osiguranja Gregor Pilgram, predsjednik uprave Generali zavarovalnice, svjedočio je kako je njegova kuća unijela pravu pomutnju na slovenskom tržištu nižim cijenama.

– Ulaskom Hrvatske u EU, država, odnosno Hanfa, neće više imati kontrolu i utjecaj na uvjete osiguranja i tarife. Primjenjivat će se i veće svote pokrića, oko deset puta veće od postojećih. Zapravo je riječ o deregulaciji, a ne liberalizaciji tržišta – kažu u Croatia osiguranju. Smanjenje cijena, ističu, posebna je želja tržišta u ovim kriznim vremenima.

– Struka govori da trebamo biti oprezni, da ne treba istrčavati s “neodgovornim” cjenicima. Primjer Grčke pokazuje da posljedice mogu biti stečajevi i nestabilnost na tržištu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti – “prijete” u CO-u.

Slično se izjašnjavaju i u Allianzu i u Uniqi. Iz Allianza odgovaraju kako je uvijek poželjno da tržište određuje cijenu proizvoda ili usluge i tako će u većoj mjeri nakon liberalizacije biti i s autoosiguranjem.

– Međutim, s obzirom na posebnost ove vrste osiguranja, čiji je cilj zaštita trećih osoba u prometu, oštećenika, ali i vozača, očekujemo da će regulator i nadalje imati važnu riječ – nadaju se u Allianzu. U konačnici je, smatraju, bitno da liberalizirani cjenici autoosiguranja budu korektni prema klijentima te dugoročno održivi. Allianz će na tome raditi – poručuju.

Osiguranici zasad sigurni

U Uniqi ne očekuju da će se cjenici premija autoosiguranja promijeniti odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, ali prognoziraju da će se u sljedećim godinama ponuda proizvoda proširiti.

– S obzirom na to da se ulaskom u EU povećavaju minimalne ugovorene svote osiguranja, što znači povećanje gornje granice obveze odgovornog osiguratelja iz jednog štetnog događaja, smatramo da nema velikog prostora za pad cijena premije – drže u Uniqi te dodaju da neracionalno smanjenje premije može dovesti do problema u isplatama šteta, što nikome nije u interesu.

U Croatia osiguranju ističu da liberalizacija cjenika ne znači obvezno smanjenje premija osiguranja, a kao primjer navode Austriju koja je nakon liberalizacije povećala cijene i Švicarsku u kojoj je prosječna premija oko 330 eura.

Opiranje osiguravatelja nije neočekivano, no uskoro će konkurencija jače zakucati na vrata, pa će se i usporedbe sa zemljama čiji je standard neusporediv s hrvatskim premjestiti na drugi teren. Mogli bi, primjerice, početi uspoređivati odštete koje za unesrećene u prometu predviđa Zakon o obveznim osiguranjima u prometu.

I tu se pokušalo progurati prijedlog koji bi znatno srezao prava osiguranika, no nakon višemjesečne burne javne rasprave, prije nekoliko dana iz procedure ga je povuklo Ministarstvo financija. Osiguranici su sigurni. Zasad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije