idemo na pijac

PRELOŠKA TRŽNICA Prodaju se sadnice zeljarica, ali i kikirija te svježe jagode!

Pomalo prohladno, no sunčano proljetno jutro bilo je kao stvoreno za posjet preloškoj tržnici, popularnom 'pijacu'

Pijac je bio užurban, Priločanci su od ranih jutarnjih sati krenuli u nabavu, a moramo priznati kako zbilja svega ima. Od krasnih ručno rađenih dječjih igračaka, prigodnih ukrasnih natpisa, riba, jagoda, pa sve do kikirija.

Krenimo redom. Polako, no sramežljivo počinje sezona sadnica, a u punom jeku je sadnja zeljarica. Iako, svi prodavači su složni u jednom, a to je da je trenutno sve stalo. -Sve ovisi o vremenu, a nakon gotovo ljetnih vrućina, opet je zahladilo. Ljudi se boje mraza, kažu nam.

Najsigurnije je posaditi zeljarice, a sve ostalo malo kasnije, kada se vrijeme ustabili. -Kada krene sadnja paprike i paradajza, tada kreće i sve ostalo. Nakon prvog Maja se sade i tikvice, krastavci, pa čak i lubenice, vele.

Sadnice se kreću od 0,20 do 0,70 centi, začini poput bosiljka po 3 eura, limunske trave i kikirija po 5 eura. -Limunska trava se često koristi kao začin kod pripreme jela, ali i kao začin u pićima. – saznali smo.

No, posebno nas je zaintrigirao kikiriki. -Sadnja kikirikija je identična onoj kod krumpira. Dva puta ga treba pokriti zemljom. – savjetuju. Na jesen ima plodove koji se potom suše, a okus je jedinstven.

Još uvijek se može naći mladi luk za 1,50 eura, dok ćete za salatu po komadu odvojiti euro, do euro i pol. Što se cvijeća tiče, popularne su pelargonije po 2 eura, a kao i sulfrinije po 1 euro. -Trenutno se više prodaje balkonsko cvijeće, dok će ono za groblje još malo pričekati. – dodaju kako sve ovisi o vremenu. Ali tada najviše idu begonije ili tagetes po 0,60 centi, kao i vinke.

Ove subote na tržnici se mogu kupiti i svježe ribe čakovečke ribarnice i to srdele za 4,99 eura, filet soma po 12,49 eura, oslić bez glave za 5 eura, filet lososa za 16,99 eura, tune za 23,99 ili pak pastrve za 9,99 eura. Za paketić domaćih rezanaca, mlinaca ili pak kašice ćete odvojiti po 2 eura, a zahuktala se i prodaja svježih jagoda. Njihova cijena se kreće od 2 do 3 eura, a dodaju kako su netom ubrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije