Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Gotovo pola milijuna vozila u Hrvatskoj ima problem s kočnicama
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Zabrinjavajuća statistika

Gotovo pola milijuna vozila u Hrvatskoj ima problem s kočnicama

S obzirom na sve veću starost voznog parka ne čudi podatak Centra za vozila Hrvatske da je svaki peti automobil neispravan, a njih gotovo 500.000 ima problema s kočnicama

Prosječna starost osobnog automobila u Hrvatskoj iznosi 12,64 godina, a čak 68,4 posto ih je starije od 10 godina. Podatak koji je objavio CVH uistinu zvuči bolno, ali očito nedovoljno ozbiljno da naši političari konačno odluče smanjiti svu silu raznih nameta, srežu suludo visoke trošarine i omoguće svojim građanima da kupe nove (novije) automobile po nižoj cijeni.

Koliki bi bili pozitivni učinci takvih poteza teško je uopće opisati riječima. Stoga je najbolje pogledati statistike Centra za vozila Hrvatske prema kojima je u 2018. godini tehničkom pregledu pristupilo 2.073.488 vozila, od čega je neispravnih bilo 432.170, ukupan broj utvrđenih neispravnosti iznosi nevjerojatnih 1.633.751, od čega se čak 495.278 odnosi na uređaje za kočenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije zanemariva niti brojka od 374.041 zabilježene greške na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, koji su također od vrlo velike važnosti za sigurnost cestovnog prometa.

Svima je jasno da noviji automobili, sa suvremenim sigurnosnim sustavima aktivne pomoći vozaču, znatno doprinose sigurnosti i prometu. Jasno je i našim političarima, ali im se teško odreći punjenja proračuna kroz namete i trošarine.

Posljedica je i više nego vidljiva, cvjeta tržište rabljenih automobila, a starost voznog parka povećava se iz godine u godinu, prenosi portal automobili.hr.

Izvor podataka: CVH

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!