na godišnjem skupu

GODIŠNJA SKUPŠTINA Udruga uzgajivača međimurskog konja traži čovjeka koji će brinuti o konjima na pašnjaku u Žabniku

U planu izgardnja Ergele međimurskog konja

U subotu održana je redovna godišnja Skupština Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ (dalje: UUMK).

Prvi koraci pokrenuti početkom 2023. godine su sastanak izaslanstva sastavljen od rukovodstva UUMK i Međimurske županije, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede s ministricom poljoprivrede te njezinom stručnim suradnicima. Na samom početku i upućivanju pisma namjere prema Međimurskoj županiji, naišli smo na razumjevanje međimurskog župana i njegovih suradnika te su u proračun Međimurske županije uvrštena dva programa, jedan u vidu Ugovora o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta “Uzgoj i zaštita autohtone pasmine -Međimurski konj” te drugi koji se odnosi na uzgajivače u vidu potpore male vrijednosti.

Dogovorom i potvrdom Upravnog odbora UUMK se uključila u revitalizaciju pašnjaka na lokalitetu u Žabniku, preuzela upravljanje nad lokalitetom i sklopljen je sporazum o prijenosu prava vlasništva nad preostalim grlima tako da je UUMK od početka 2024. godine vlasnik 3 grla s žabničke gmajne. Trenutno su u fazi pronalaženja zaposlenika koji će brinuti o konjima u budućnosti te se tada grla vraćaju na gmajnu u Žabnik.

– Ovim putem želio bih se zahvaliti Međimurskoj županiji koja nam je omogućila nabavku razne opreme kako bismo međimurskog konja mogli prezentirati u javnosti te bili mobilniji na razini cijele županije – rekao je predsjednik Matija Ladić.

Od događanja tijekom godine izdvajaju:
Svibanj – sudjelovanje u mimohodu Udruge “Međimurski konjari” u Savskoj Vesi
Lipanj – izložba međimurskog konja na MESAP-u u sklopu manifestacije “Međimurska škrinjica”
Listopad – sudjelovanje na manifestaciji “F Čavci pre kovačnici”

– Moram se zahvaliti svim uzgajivačima, donatorima, sponzorima koji se svim snagama trude održati ovu, našu autohtonu pasminu na uključivosti, aktivnostima koje provode da bismo revitalizirali dali našim konjima mjesto i status koji oni zaslužuju! – poručio je Ladić.

Planovi za 2024. godinu

Jedan od glavnih projekata kojim će se baviti u ovoj godini je revitalizacija pašnjaka u Žabniku na koji bi vratili 3 grla u vlasništvu UUMK i zapošljavanje radnika koji će brinuti o konjima.

– Ovaj lokalitet zamišljen je da bude određeni bazen u kojem možemo omasoviti broj grla, a i pred iznalaženjem smo lokacije na kojoj bi se u budućnosti mogla graditi Ergela međimurskog konja, ako nam to prilike i politika dopuste. Pripusna sezona je pred nama, pa se i ove godine nadamo većem broju ždrebadi.

Također, sada kada smo postali mobilniji, kupnjom prikolice za prijevoz konja u planu je organizirati izložbe međimurskog konja u sklopu manifestacija diljem Međimurske županije i sudjelovati na svim događanjima na koje ćemo biti pozvani, i van granica Međimurja – završio je Ladić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije