Woman Art: Vrste mišićnih kontrakcija? Evo objašnjenja

Dragi moji vježbači, prijatelji i pratitelji (NEvježbači koji će, nadam se uskoro postati vježbači), ovoga tjedna sam pripremila jedan ozbiljan tekst, tek toliko da vidite da i ja mogu (kad to želim) biti ozbiljna. Često ste se susreli s terminima (sama često pišem i koristim stručnu terminologiju) kao što su izometrička vježba, pliometrijska vježba itd., a nad vašom glavom tisuću upitnika koji “blinkaju”.

E pa, neće više blinkati jer mi ćemo se zajedno naučiti što to točno znači. Nemojte me krivo shvatiti, ali ovo nije samo za trenere već i za ozbiljne vježbače. Pogotovo ako samostalno vježbate kod kuće, tada vam preporučujem da ovaj tekst shvatite ozbiljno. Ja smatram da svaki vježbač ovo mora znati.

Moji vježbači na treningu su upoznati sa stručnim terminima te im na svakom treningu pričam i upoznajem s dijelovima tijela i anatomijom. Naravno, ono najosnovnije, ne nešto što smatram da im nije potrebno. Nikada ne idem u dubinu već se pokušavam zadržati na površini te im prenijeti ono najvažnije.

Tako su dobro upoznati s onime što rade i znajući da ne izvode nešto bez veze već s itekako puno veze! Pa tako želim i s vama, vi ste meni jednako važni kao i vježbači koji dolaze k meni u centar, tako da preporučujem da me slijedite!

Mišićna kontrakcija nastaje kada se skrati duljina mišićne stanice pa bi to značilo kada se skrati njegovo polazište i hvatište. Postoji nekoliko tipova mišićne kontrakcije.

Imamo IZOMETRIČKU kontrakciju koju još nazivamo-statička, a to je ona pri kojoj se dužina mišića ne mijenja već se mijenja samo njegov tonus. To bi bile vježbe izdržaja kao što su–plankovi, čučnjevi uza zid itd.

IZOTONIČKA mišićna kontrakcija iliti dinamička koja uključuje promjenu duljine mišića. Tu razlikujemo; KONCENTRIČNU kontrakciju pri kojoj se mišić skraćuje, pokret se vrši u pravcu djelovanja njegove sile kao što je npr. fleksija podlaktice, a kontrakcija lat. m.biceps brachii.

EKSCENTRIČNU kontrakciju pri kojima se mišić izdužuje, sile djeluju suprotno od smjera djelovanja sile mišića, a to su istezanja mišića koja izvodimo na početku treninga i na samom kraju i zadnja PLIOMETRIJSKA kontrakcija koja uključuje brzo istezanje mišića pa bi to bila prvo ekscentrična faza, nakon čega slijedi kratki odmor, a zove se faza amortizacije,a zatim eksplozivno skraćenje pokreta mišića što bi bila koncentrična faza. Znači brza izmjena ekscentrično/koncentrične mišićne kontrakcije –čučanj/skok, sklek/skok itd.

Pusa od danas ozbiljne trenerice Ivane!

Za ovaj tjedan sam vam pripremila vježbe za zdjelicu i noge. Oblikujte svoju stražnjicu uz ovih jednostavnih pet vježbi!

Svaku vježbu radite u 10 ponavljanja (svaka noga) jednu za drugom, ukupno 6-7 serija.


Zanoženje na pogrčenu nogu.


Zanoženje na ravnu pruženu nogu.


Abdukcija ili odnoženje na pogrčenu nogu.


Rameni most s osloncem na obje pogrčene noge.

Rameni most sa smanjenom bazom oslonca.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije