WomanArt: Jutarnji stretching

Stigla je jesen i bliži nam se hladna zima, a to za nas znači manje kretanja. Kada tako drastično smanjimo kretanje, pojavljuju se bolovi u kralježnici, zglobovima i kostima. Da bi od ranog jutra počeli vedri i veseli bez boli, preporučujem vam vježbe za jutarnje razgibavanje kojima ćete otjerati jutarnju mrzovolju i osjećati se bolje, poletnije i tako biti zadovoljni sami sa sobom. Za vaš kratki jutarnji trening odabrala sam stretching kojim ćete istegnuti sve glavne dijelove tijela.

Fleksibilnost je sposobnost postizanje maksimalne amplitude pokreta u određenom zglobu i mišićima, a stretching je metoda vježbanja koja služi za povećanje fleksibilnosti i postizanje mentalne i fizičke opuštenosti. Dobrobiti stretchinga su da smanje rizik od ozljeda mišića i zglobova, stimulacija proizvodnje tekućine koja podmazuje zglobove, povećanje gipkosti vezivnog tkiva, smanjenje napetosti u mišićima i smanjenje upale i umor mišića.

Tijekom stretchinga ili istezanja, važno je da se zadržite u određenoj poziciji i duboko dišete i da ne radite grešku koju izvodi velik broj vježbača, a to je trzaj. Trzajem ćete se možda za koji centimetar spustiti dublje no to neće učiniti vaš mišić fleksibilniji već ga na taj način možete samo ozlijediti. Mišić istežete samo onda kada se udalje njegovo polazište i hvatište i zadržavanjem u najdubljoj poziciji nekoliko sekundi (15 sek, 20 sek, 30 sek…) dok tijekom trzaja u mišiću izvodite druge mišićne kontrakcije koje nisu istezanje.
Postoji više vrsta stretchinga, a to su dinamički, statički, balistički, pasivni, aktivno istezanje i PNF metoda.

Najviše se koriste dinamički i statički, a razlike su u tome da su u dinamičkom stretchingu kontrolirani zamasi koji ne prelaze normalni opseg pokreta dok se statički sastoji od istezanja mišića ili grupe mišića do njegove krajnje točke i zadržavanje u toj poziciji uz duboko disanje.

Za vas sam pripremila statičko istezanje pa predlažem da svako jutro prije svakodnevnih rituala i obaveza odvojite nekoliko minuta samo za sebe i uz šalicu toplog čaja u mekanoj pidžamici odradite jednu rundu stretchinga od svega pet osnovnih vježbi.

Nadam se da vam se trening sviđa, do sljedećeg tjedan vas sve lijepo pozdravljam i šaljem puno pozitivne energije!


Tijekom izvođenja stretching kobre glava može biti zabačena unatrag ili ostati u produžetku kralježnice. Ramena potisnite prema podu i daleko od ušiju.


Jedna noga je pogrčena, a druga je ravna i ispružena cijelom dužinom. Koljeno noge iza je čvrsto na podu. Napravite na jednu i na drugu stranu.

Dlanovima se držite za stopala, a trup dižete do najviše točke dok ne osjetite ugodnu bol pa zadržite poziciju.

Dok ležite na leđima jednu nogu privucite na prsa, a drugu ispruženu držite na podu.

Rotacija kralježnice. Suprotni lakat postavite na vanjsku stranu suprotnog koljena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije