SAVJETI: Fit&Fun mini trampolin

Na sveopće dobro mene i svih mojih vježbača volim i komuniciram sa svojom konkurencijom pa na taj način dolazim do raznih informacija vezanih uz fitnes. Prije par mjeseci jedna moja prijateljica prof.kineziologije Maja Zorec upoznala me, za mene s novim i veselim programom vježbanja na trampolinu.

Osjećaj koji me pratio kada sam samo stala na njega bio je neopisiv, kao da sam malo dijete, skakutala sam i radila razne gluposti, no Maja, profesionalka tog divnog programa vježbanja mi je objasnila u čemu je kvaka, kako se vježba te zbog čega je tako omiljen u svijetu fitnesa. Ajmo redom!


Kome se preporučuje? Kako izgleda? Dobrobiti treninga? I druga pitanja…

Mini trampolin je okruglih dimenzija i dovoljno velik da na njemu iskusite vježbe za ravnotežu, izdržljivost, stezanje i aerobni kapacitet, a dovoljno malen da stane u svaki prostor. Na samo 24 cm visine moći ćete iskusiti vježbe kineziterapije, fizioterapije i rehabilitacije uz hodanje, jogging, ski gimnastiku i dinamičan kardio trening. Najvažnije od svega, da je izuzetno nježan i ugodan za leđa, stopala, koljena i kukove, pa je na taj način siguran za osobe s problemima u kostima i zglobovima.

Naša kralježnica nije prokrvljena te zbog toga je “podmazivanje” zglobnim tekućinama od vitalne važnosti. To je jedini način kako hrskavično tkivo zadržati elastično i u funkciji. Vježbe na mini trampolinu idealne su u tu svrhu uz konstantno nježnim promjenama u pritiscima, tkivna (zglobna) tekućina je istisnuta i ponovno “usisana”. Nema boljeg načina za stimulaciju metabolizma kralježnice. Na taj način ujedno i automatski stimulirate i jačate stabilizatore trupa uz kralježnicu.

Rezime povoljnog utjecaja vježbanja na mini trampolinu:

• vježbe snage, ravnoteže, izdržljivosti istezanja i kardio vježbe bez opterećenja na kralježnicu, stopala, koljena i kukove
• jačanje stabilizatora trupa
• povoljno djelovanje u prevenciji osteoporoze
• olakšano “podmazivanje” zglobova
• djelovanje na propriocepciju (balans)
• harmonične vibracije cijelog tijela dovode do prevladavanja blokada
• blagotvorno djelovanje na kardiovaskularnu i limfnu cirkulaciju
• ubrzavanje metabolizma
• redovito korištenje dovodi do redukcije potkožnog masnog tkiva
• regulacija krvnog pritiska
• djelovanje na povećanje imuniteta
• pozitivno djelovanje kod hiperaktivnosti i poremećaja pažnje
• pogodno za provođenje vježbi u rehabilitaciji donjih ekstremiteta i kralježnice
•  faktor zabave

S obzirom na to da vi kod kuće možda nemate trampolin napravila sam vježbe uz pomoć Maje, licencirane trenerice Fit&Fun mini trampolina koje možete izvoditi i na prostirci (na podu)!

Jednu nogu postavite na trampolin ili na neku drugu povišenu nestabilnu površinu, a drugu na pod. Oba stopala postavite u širinu ramena, palac za palcom. Napravite čučnjeve u iskoraku na jednu nogu 20 ponavljanja i isto toliko na drugu.

Tijekom skakanja raširite noge pa ih natrag spajate. Skačete na prstima. Napravite 20 ponavljanja.

Noge postavite u širinu ramena pa se polako krenite penjati na prste i vraćati na cijelu površinu stopala. Napravite 20 ponavljanja.

Naizmjenice dižite jednu pa drugu nogu prema bradi što više možete. Radite tako dugo dok se ne umorite.

Sjednite na trampolin i dignite stopala. Ruke postavite iza leđa, a ramena gurajte daleko od ušiju. Krenite odvajati prsa od koljena. Napravite 20 ponavljanja.

Oslonite se na dlanove koji su u širini ramena i na stopala, noge skvrčene i koljena samo par centimetara od podloge. Minimalno podižite trup prema stropu i vraćajte u početnu poziciju. Napravite 20 ponavljanja. Kada ste završili s prvom serijom, napravite pauzu od jedne minute pa krenite u sljedeću seriju. Predlažem vam ukupno tri serije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije