Probajte ih

SVJETSKI DAN TJESTENINE Isprobajte ovih 7 brzih i ukusnih recepata

Danas je Svjetski dan tjestenine – savršen povod da se u kuhinji prepustimo uživanju u ovom jednostavnom, a nevjerojatno raznovrsnom jelu

Bilo da volite klasiku ili eksperimentiranje, tjestenina se prilagođava svim okusima i zahtjevima. Kako bismo vam olakšali izbor, donosimo sedam super brzih recepata koji su odlični za zaposlene dane kada nemate puno vremena za kuhanje.


1. Špageti aglio e olio

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Čili papričica (po želji)
  • Sol i papar
  • Svježi peršin

Priprema:
Skuhajte špagete u slanoj vodi. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu. Kad češnjak zamiriše, dodajte špagete i pospite sjeckanim peršinom. Po želji posolite i popaprite te poslužite odmah.


2. Penne s pestom od bosiljka

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

  • 200 g penne tjestenine
  • 2 šake svježeg bosiljka
  • 50 g parmezana
  • 2 žlice pinjola ili orašastih plodova
  • 1 češanj češnjaka
  • Maslinovo ulje

Priprema:
Skuhajte penne u slanoj vodi. U blender stavite bosiljak, parmezan, pinjole, češnjak i maslinovo ulje te blendajte do željene teksture. Umiješajte pesto u tjesteninu i poslužite.


3. Fettuccine Alfredo

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g fettuccine tjestenine
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 100 g parmezana
  • Sol i papar

Priprema:
Skuhajte fettuccine. U tavi rastopite maslac, dodajte vrhnje i polako umiješajte naribani parmezan dok se umak ne zgusne. Dodajte tjesteninu, posolite i popaprite, a zatim poslužite toplo.


4. Salata od tjestenine s povrćem

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

  • 200 g fusilla ili bilo koje kratke tjestenine
  • Cherry rajčice
  • Krastavac
  • Feta sir
  • Masline
  • Maslinovo ulje i limunov sok

Priprema:
Skuhajte tjesteninu i pustite da se ohladi. Dodajte narezano povrće, feta sir i masline, a zatim začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ova osvježavajuća salata savršena je za lagani ručak.


5. Carbonara

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 2 jaja
  • 100 g pancete
  • 50 g parmezana
  • Sol i papar

Priprema:
Skuhajte špagete. Na tavi popržite pancetu dok ne postane hrskava. U zdjeli umutite jaja i parmezan. Umiješajte tjesteninu i pancetu u smjesu od jaja, popaprite i odmah poslužite.


6. Linguine s kozicama i češnjakom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

  • 200 g linguine tjestenine
  • 200 g kozica
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Svježi peršin

Priprema:
Skuhajte linguine. Na tavi popržite češnjak i kozice na maslinovom ulju dok kozice ne dobiju boju. Dodajte limunov sok i peršin, a zatim umiješajte tjesteninu. Poslužite toplo.


7. Tjestenina sa svježim rajčicama i mozzarellom

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g tjestenine po izboru
  • 200 g cherry rajčica
  • 100 g mozzarelle
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje

Priprema:
Skuhajte tjesteninu. Narežite rajčice i mozzarellu. Pomiješajte tjesteninu s rajčicama, mozzarellom i svježim bosiljkom, a zatim prelijte maslinovim uljem. Lagano posolite i poslužite.


Svjetski dan tjestenine idealan je trenutak za isprobavanje novih recepata ili uživanje u klasicima. Ovih sedam recepata savršeni su za brzu pripremu, bilo da tražite nešto kremasto, osvježavajuće ili s daškom Mediterana. Uživajte u pripremi i, naravno, u okusu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije