Top 15 začina: Neka vaš dom zamiriše na Božić i na zdravlje

Začinska bilja osim aromatičnosti imaju brojna korisna svojstva povezana s njihovim sastavom i bogatom koncentracijom antioksidansa, stoga su odlični saveznici u pripremi blagdanskih jela.

– Ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protuupalno, pospješuju probavu… Sve su to razlozi zbog kojih se začine preporučuje što više uključiti u prehranu, po mogućnosti svakodnevno barem prstohvat – kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Začinsko bilje poput bosiljka, kopra ili korijandera zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida ima jaka antioksidativna svojstva čime djeluju protuupalno.

– Važnost antioksidativnog djelovanja je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala koji sudjeluju u nastanku raznih oboljenja – kaže Ćosić. Nastavlja da namirnice koje sadrže aktivne tvari koje potiču ubrzavanje metabolizma pomažu i bržem sagorijevanju masnog tkiva te uz vježbanje i pravilnu prehranu doprinose uspješnijem mršavljenju., pišu 24sata.hr

Začini spadaju u takve vrste namirnica, a uz to općenito djeluju povoljno na zdravlje, kaže Ćosić. Čili, primjerice, osim što djeluje na razgradnju masti, djeluje i na smanjenje apetita, a univerzalni je začin kojeg možete dodati u gotovo svako jelo, kao što su juhe, variva, kajgana, umaci, rižota i jela s tjesteninom, kaže nutricionistica Ćosić.

I češnjak je uvijek dobrodošao začin u slanim jelima, ponajprije zbog jakih protuupalnih svojstava i detoksikacijskog djelovanja. Cimet je pak odličan dodatak slatkim jelima poput kolača, a dat će odličnu aromu i zobenoj kaši ili smoothieju s bananama, narančom, jabukama… Pomaže regulaciju šećera u krvi, čime se sprječavaju oscilacije šećera u krvi i smanjuje apetit.

– Korištenjem začina pri pripremi jela smanjuje se i postotak soli koju dodajemo, što je korisno jer se smanjuje pretjerano zasoljavanje hrane i razlog više da uvrstite začine u prehranu. Imajte na umu da većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini, stoga je najbolji dodati ih u jelo pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo – kaže Ćosić.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić se odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, te u čajevima, a osim što se preporuča dodati ga pri kraju pečenja, s njim se također mogu začiniti različite juhe i umaci. Zbog njegovog specifičnog okusa, dodaje se u maloj količini, kaže nutricionistica Ćosić.

Kardamon

Kardamon je jedan od začina s termogeničkim svojstvima koja ubrzavaju rad metabolizma i pa pomaže bržem sagorijevanju masnih naslaga. Može se dodati u čaj, kavu ili kuhano vino ili se koristiti za začinjavanje slastica kao što je voćni soufflé ili puding, kaže Ćosić.

Kopar

Kopar je bogat fitonutrijentima, antikosidansima i hlapljivim uljima, koji imaju antibakterijsko djelovanje. Odličan je dodatak u pripremi umaka. Za lagani umak od kopra, svježe nasjeckani kopar pomiješajte s običnim jogurtom i sitno nasjeckanim krastavcem, savjetuje Ćosić.

Korijander

Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida, korijander ima jaka antioksidativna svojstva čime djeluje protuupalno u organizmu. Također sadrži dodecenal koji ima antimikrobna svojstva. Dobar je uz piletinu i grahorice i kao dodatak u preljeve ili umake, kaže nutricionistica Ćosić.

Kurkuma

Kurkuma je bogat izvor raznih nutritivnih tvari, a između ostalog potiče rad probavnog sustava i sagorijevanje masti. Odlična je za korištenje u pripremi umaka i marinada te začinjavanje rižota, kaže Ćosić. Kurkumin je jedan od najpoznatijih antioksidanata i daje žutu boju začinu.

Cimet

Cimet sadrži cinamaldehid, snažni protuupalni fitonutrijent koji sprječava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardivaskularni sustav. S drugim fitonutrijentima pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi.

Riža na mlijeku s cimetom

SASTOJCI: 2 dl zobenog ili kokosovog mlijeka, 0,3 dl agavinog sirupa, 15 dag skuhane smeđe riže, 1/2 žličice cimeta

PRIPREMA: Zagrijte mlijeko na laganoj vatri do vrenja. Dodajte agavin sirup uz miješanje, a zatim dodajte rižu uz konstantno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se riža ne ukuha s mlijekom u puding – višak tekućine će ispariti i ostat će gusta smjesa. Pred kraj dodajte cimet i promiješajte.

Anis

Anis ima osvježavajući miris od eteričnog ulja anetola. Najčešće se dodaje u deserte. Pomaže u sprječavanju probavnih problema. Zbog jačine se jelima dodaje u malim količinama, a možete ga dodati u rižu s mlijekom, kompote ali i u jela s povrćem poput tikve.

Keksi s anisom

SASTOJCI: 200 grama brašna, 100 grama smeđeg šećera, 25 grama sjemenki anisa, 6 jaja, 1/2 praška za pecivo.

PRIPREMA: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjak pomiješajte sa šećerom i ostavite po strani 2 žlice. Preostalu smjesu mutite pjenjačom, dodajte brašno, sjemenke anisa i prašak za pecivo. Bjelanjke izmutite s preostalim šećerom i dodajite žumanjcima. Izlijte smjesu na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 160°C 25 minuta prekriveno folijom. Kolačiće narežite na pravokutnike duljine 10 cm i širine 2 cm. Kekse ponovno stavite na lim i pecite dok ravnomjerno ne požute. Ohladite prije posluživanja.

Ružmarin

Ružmarin je izvor fitonutrijenata poput rozmanola i ružmarinske kiseline koji su snažni u uklanjanju slobodnih radikala. Svježi ružmarin može se dodati omletima, za začinjavanje janjetine ili piletine, umacima i juhama od rajčice.

Janjetina s ružmarinom

SASTOJCI: komad buta janjetine, 4 režnja češnjaka, 1/2 gorušice, 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žlice bijelog vina, 2 žlice ružmarina, 2 žlice svježeg limunovog soka

PRIPREMA: U blenderu izmiksajte maslinovo ulje, vino, gorušicu, ružmarin i limunov sok do guste jednolične smjese. Dobivenom smjesom premažite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i marinirajte preko noći u hladnjaku.

Izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi dva sata. Janjetinu dobro pospite solju i paprom s obje strane te pecite na 250°C barem dva sata dok meso ne bude dobro pečeno. Za meso kao ispod peke, tijekom pečenja pokrijte alu-folijom te nakon dva sata maknite i još barem pola sata zapecite.

Čili papričice

Čili papričice sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti okus hrani već ima i protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu – stvaranje topline u tijelu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Pikantna brokula

SASTOJCI: glavica brokule, 2 krumpira, 3 žlice maslinovog ulja, režanj češnjaka, peperoncini papričica, đumbir, sol
PRIPREMA: Zakuhajte vodu s nasjeckanim krumpirima i kuhajte desetak minuta. Krumpirima dodajte nasjeckanu brokulu i kuhajte ih zajedno još šest minuta. Ocijedite brokulu i krumpire, a posudu u kojoj su se kuhali vratite na vatru i dodajte maslinovo ulje. U maslinovo ulje dodajte papričice, češnjak i đumbir. Ocijeđenu brokulu vratite u posudu, posolite, promiješajte i poslužite.

Klinčić

Klinčić ima protupalno i antioksidativno djelovanje koje štiti od slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja te smanjuje nadutost. Obično se koristi u juhama, umacima ili dodan temeljcu za kuhanu ribu, a u ovim zimskim danima odličan je dodatak u kuhano vino.

Kolačići od klinčića i đumbira

SASTOJCI: 300 grama maslaca, 225 grama smeđeg šećera, 75 grama crne melase ili ječmenog slada, jaje, 400 grama brašna, 2 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli, žličica mljevenog đumbira, žličica mljevenog klinčića, žličica mljevenog cimeta

PRIPREMA: Izmiješajte maslac sa šećerom u glatku smjesu. Dodajte melasu ili slad u smjesu skupa s jajetom te miješajte dok se svi sastojci ne stope. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, đumbir, klinčić i cimet. Pomiješajte dvije smjese i umijesite glatko tijesto.

Neka se ohladi u hladnjaku sat vremena. 10 minuta prije pečenja zagrijte pećnicu na 190°C. Od smjese oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u smeđi šećer. Posložite ih na papir za pečenje dovoljno daleko jednu od druge. Pecite 10 minuta dok ne posmeđe i postanu hrskavi.

Đumbir

Đumbir sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva i pospješuju rad probavnog sustava. Ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Najbolje ga je konzumirati svježeg, naribanog u juhe, marinade, u smoothie ili u obliku čaja.

Smoothie od banane s đumbirom i rogačem

SASTOJCI: narezana banana, 1/2 šalice bademovog mlijeka, žličica agava sirupa, 1/2 žličice svježe naribanog đumbira, 1/2 žličice mljevenog rogača

PRIPREMA: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu, savjetuje nutricionistica Sanja Ćosić.

Menta

Menta potiče probavu te smiruje želudac kod probavnih smetnji i upala. Djeluje protiv nadutosti pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva. Slaže se s povrćem poput rajčica ili krastavaca, sirom ili jogurtom zbog čega ju možete staviti u salate, ali i svježe voćne sokove.

Čoko – mint kolačići

SASTOJCI: 150 grama maslaca, vanilin šećer (ekstrakt vanilije), 3 žlice mente (začinska metvica), 2 jaja, prašak za pecivo, 1 i 1/2 šalica brašna, 170 grama tamne čokolade, usitnjene kukuruzne pahuljice, 1/3 šalice smeđeg šećera

PRIPREMA: U jednoj posudi izmiksajte maslac, smeđi šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne postane kompaktna i svijetla. Dodajte mentu i umiksajte u smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte i umiksajte brašno.

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Izmrvite čokoladu na komadiće željene veličine i umiksajte u smjesu. U zasebnu posudu izmrvite kukuruzne pahuljice. Žlicom vadite dijelove smjese, uvaljajte u kukuruzne pahuljice i posložite na papir za pečenje. Pecite 20 do 30 minuta na 200°C ili dok kolačići ne poprime zlatno-smeđu boju.

Češnjak

Češnjak je prirodni antibiotik i čuvar imuniteta pa djeluje u sprječavanju infekcija Najbolje ga je koristiti kao začin u umacima, marinadama za salate ili svježe protisnutog na kruh (bruschette).

Kruh božićno drvce

SASTOJCI: 350 grama tijesta (kao za pizzu), 100 grama sirnog namaza, šalica natrgane mozzarelle, 2 žlice maslaca, režanj češnjaka, 1,5 žlica nasjeckanog ružmarina, 1,5 žlica nasjeckanog bosiljka

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200°C Tijesto razvaljajte na veličinu 25 x 40 cm i izrežite 36 jednakih kvadrata. U manjoj zdjeli pomiješajte češnjak, sirni namaz i mozzarellu. Stavite žlicu sirnog nadjeva na svaki kvadrat tijesta. Napravite kuglu od tijesta i zalijepite rubove da nadjev ostane u sredini.

Kugle posložite u obliku božićnog drvca na lim za pečenje. Pecite 15 do 17 minuta dok kugle ne pozlate. Izvadite iz pećnice, premažite kugle maslacem i pospite nasjeckanim začinima. Poslužite uz umak po želji.

Peršin

Peršin je bogat vitaminom C i A, što ga čini odličnim za munosni sustav, a također je i bogat izvor folne kiseline, jednog od najvažnijih vitamina B skupine koji ima ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnosg sustava.

Pesto od peršina

SASTOJCI: 3 režnja češnjaka, 1/2 šalice listova svježeg bosiljka, 1 šalica listova svježeg peršina, 1/4 šalice oraha, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice naribane limunove korice, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA: U blenderu izmiksajte češnjak, bosiljak, peršin, orahe, sol i naribanu limunovu koricu. Kada se sve dobro izmiksa dodajte djevičansko maslinovo ulje te još jednom dobro izmiksajte. Tako pripremljen pesto odličan je kao dodatak za povrće kuhano na pari.

Rogač

Rogač djeluje povoljno na probavni sustav te djeluje na sniženje kolesterola. Posebnost mu je što sliči čokoladi, a prirodno je sladak pa se često koristi kao zamjena za kakao koji je gorak.

Puding od rogača

SASTOJCI: 3 žlice chia sjemenki, šalica bademovog mlijeka, 2 žlice praha rogača, žličica praha cimeta

PRIPREMA: U blenderu izmiksajte bademovo mlijeko, prah rogača i cimet. Tu smjesu prelijte preko chia sjemenki. Promiješajte i ostavite da odstoji pet minuta. Ponovno promiješajte. Pričekajte još pet minuta, ponovo promiješajte i ostavite puding da odstoji barem jedan sat prije serviranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije