TRENutak za roditeljski KUTak: Do petice bez truda

Kada odlučite raditi na sebi i nešto mijenjati, sve se posloži u vašu korist. No, donošenje odluke ne znači ponavljanje u sebi kao papagaj “Ja to hoću, ja to želim!!!” To nije dovoljno!

Potrebno se pokrenuti! Mrdnuti s mjesta! Napraviti neku akciju!

Nedavno sam razgovarala s jednim učenikom u školi koji bi volio dobivati samo petice. Stalno ponavlja da on to želi, da je divan osjećaj dobiti 5, da ga tada i roditelji više vole i cijene, a i da je za njega tako bolje. Ne voli kada mu se zalomi manje od 5. On želi samo 5 i ništa manje od toga!

Pitala sam ga što čini da dobije 5. Rekao je da piše zadaće i uči, ali da faktor sreće odigra svoje da dobije 5. Osim što ga je u posljednje vrijeme sreća napustila pa su se počele dešavati i druge niže ocjene. Zbog toga se on osjeća loše i misli da je neuspješan.

Što misli mijenjati? Kaže on – jače željeti peticu! I zaista, svaki put on dolazi k meni i ponavlja da želi peticu, piše mi porukice na ispitima da mu dam peticu, govori drugima da želi 5 a ne 3 ili 4, voli peticu a mrzi četvorku.

Iskustva nas odraslih koji smo prošli školovanje nam govori da tu nešto ne štima. No, to znamo zato što imamo iskustvo. Bez iskustva ne bismo razumjeli.

Jasno nam je da samim ponavljanjem rečenice ne dolazi uspjeh i ne dolaze dobri rezultati. Potrebno je uložiti vlastiti trud i učiniti akciju, pokrenuti se s mjesta.

Onoliko sebe, vremena i učenja koliko uložiš u rad, toliko bi ti se trebalo vratiti osim ako faktor sreće ne pomogne ili faktor nesreće odmogne, ali to je u rijetkim situacijama.

Što prije naučite djecu da ako žele petice trebaju svoje aktivnosti, svoja djela i energiju uložiti u skladu s ocjenom. Za dobiti jedinicu ne moraju se posebno truditi. Nekada se čak ni za dvojku ne moraš puno truditi. No, ako uložiš malo energije, dolazi i niža ocjena. Uložiš li više energije, dolazi viša ocjena. Prije toga je važno da nauče kako se uči, svladaju tehnike i metode učenja kojima sebi olakšavaju učenje. Ali, i to je ulaganje energije.

Uz sve to, potrebno je uključiti inteligenciju, razmišljati i raspitivati se. I opet, što više sebe ulažeš u cijelu priču, uspjeh je bolji, ocjene su više.

Naučite djecu da se ne oslanjaju na faktor sreće. Sreća je začin koji nam začinjava i uljepšava cijelu situaciju, ali nije jedini uvjet kojim se dolazi do rezultata. Što prije djeca to shvate, prije će naučiti sami sebi odrediti realnu ocjenu koju žele.

Pitajte ih koji uspjeh žele sebi na kraju godine da bi se osjećali dobro. U početku će svi reći da žele 5. No, onda ih pitajte što su spremni učiniti za tu ocjenu, koliko sati učiti, redovito izvršavati zadatke, biti ustrajni u svome radu. Osvijestite im što će ih sve čekati na tom putovanju do petice.

Ako nisu spremni na sve to, onda neka sebi spuste ljestvicu. Naročito ako znate da je njihov uspjeh do sada bio dobar. Tada se ljestvica diže na vrlo dobar a ne na odličan. Ide se polako, pa ako se dogodi faktor sreće, odlično za njih. Ali, barem su krenuli korak više. I tako iz svakog predmeta i na kraju za konačni uspjeh.

Djeca ne znaju kako postići bolji uspjeh u školi, ali vi znate. Nemojte im samo govoriti uči više, potrudi se, dobij 5 i slične fraze jer oni ne razumiju što se iza toga krije. Objasnite im postupak i nekoliko puta prođite postupak s njima da shvate – koliko sebe ulože u nešto, toliko će im se vratiti. Ako neke predmete vole, naravno da će učiti sa zadovoljstvom i većom motivacijom pa će im se činiti da učenje nije mučenje.

No, prođite s njima postupak učenja i ulaganja energije u predmete koje baš i ne vole. Neka shvate da ulog energije u te predmete mora biti nešto viši jer nemaju motivaciju, ali rezultat može biti jednak. Tada će im rezultat dati motivaciju za dalje.

Inače, sve ovo možemo preslikati i na svoj život. Koliko energije ulažemo u nešto, toliko će nam se vratiti.

Prema tome, dragi roditelji, ako ulažete svoje vrijeme, svoj trud, ljubav, pažnju, znanje i iskustvo u odgoj svojeg djeteta, tada će vam se sve to vratiti u vidu “dobro odgojenog” djeteta (ma što god to značilo svakome od nas).

Tome učite svoje dijete i naučili ste ih kako se odnositi prema svakoj aktivnosti u životu. Sretno vam bilo!
Ako zapne, javite se! Rado ću vam osobno pomoći i naučiti vas i malene.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije