Bogomir Trabe: “Društvo je uspješno toliko koliko u njega ulažu njegovi članovi”

Hrvatsko planinarsko društvo Međimurje početkom prosinca je organiziralo svoju tradicionalnu Planinarsku noć u Međimurju kao božićno – novogodišnje druženje planinara. Kako je protekla ta noć, a i 2012. godina pitali smo predsjednika Bogomira Trabea.

eMedjimurje.hr: Organizirali ste Planinarsku noć baš u subotu koja je bila snježna, kako je prošlo vaše druženje?

Trabe: Da, ovaj put smo zbilja imali “sreću” s vremenom. Iako je u subutu 8. prosinca bilo pravo snježno nevrijeme, nas se svejedno na pohodu “Štrigovskom kružnom stazom” okupilo oko 80 planinara iz sjeverozapadne Hrvatske, koji su prohodali nešto skraćenu “verziju” staze i nakon toga veselo se družilo uz dobru kapljicu i ples u “Orijentu” u Štrigovi.


eMedjimurje: Koliko pohoda ste organizirali ove godine, kako ste zadovoljni odazivom?

Trabe: “Inventuru” moramo još napraviti. Bilo je ove godine nekih 20 izleta autobusom ili minibusom, s time da je izleta manjih grupa naših članova u organizaciji društva bilo barem još toliko. Svakako želim istaknuti da smo ove godine prvi put organizirali desetodnevnu “expediciju” u planine Makedonije. Interes je bio veći od mogućih kapaciteta…. No, bilo je izleta za sve: od onih laganih šetnja, do pravih alpinističkih poduhvata, nismo zaboravili ni skijaše u zimskim mjesecima…


Medjimurje: Svi bismo se trebali više kretati i okrenuti prirodi, kakvo je stanje s članstvom u HPD-u Međimurje?

Trabe: Broj članova se godinama praktički lagano povećava, kreće se iznad 150 članova od kojih je većina aktivna, to znači da se odazivaju barem na nekoliko akcija u godini… Dobna struktura članstava je različita, žalimo samo, da se u društvo uključuje premalo mladih.


eMedjimurje: Uz realizaciju pohoda i izleta realizirali ste nekoliko projekcija filmova i predstavljanje knjiga.

Trabe: Istina. Projekcije filmova i slika su većim dijelom i sastavni dio naših redovitih sastanka ponedjeljkom u 20:00 u čakovečkom domu Amatera, a i naš veliki prijatelj, planinar dušom i tijelom vlč. Blaž Tota se rado druži s nama i svaka od njegovih knjiga koje su spoj duhovnosti, filozofskih razmišljanja protkanim s planinarskim uspomenama, do sada je bila predstavljena u našoj organizaciji.

eMedjimurje: Kakav je plan izleta za iduću godinu?

Trabe: Plan izleta je već napravljen, odštampan i biti će dostupan i na našoj stranici www. hpd-medjimurje.hr, Plan kao i svake godine obuhvaća izlete za sve: za one koji u planinama traže mir, opuštanje, lagane šetnje, ali i za one koji traže ponešto adrenalina i zahtjevne uspone na za snježne vrhove. Bit će i sanjkanja, skijanja, možda čak i koji rafting (nije upisano u plan…).


eMedjimurje: Kakva je suradnja s međimurskim planinarskim društvima?

Trabe: Ne najbolja, radi nefer odnosa pojedinaca. Ne može se držati figa u džepovima i samo ubirati plodove nečijeg tuđeg rada, ali o tome ne bih htio javno…Treba konačno shvatiti da planinarsko društvo nije turistička agencija, da je društvo uspješno toliko koliko u njega ulažu njegovi članovi…


eMedjimurje: Ukoliko se netko želi pridružiti HPD-u Međimurje kako je to najjednostavnije učiniti?

Trabe: Dođite na koji od redovitih sastanaka, ponedjeljkom u 20:00 u Čakovečki dom Amatera, S. Radića 1.


Planinarima HPD-a Međimurje želimo u 2013. godini što više uspješnih pohoda sa što više aktivnih starih i novih članova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije