Projekt prikupljanja i očuvanja starih fotografija u OŠ Selnica

>> Projekt prikupljanja i očuvanja starih fotografija u OŠ Selnica

Tijekom školske godine učenici OŠ Selnica pokrenuli su projekt prikupljanja i očuvanja starih crno-bijelih fotografija Selnice i svih okolnih naselja unutar selničke općine. Voditelji projekta su Krunoslav Makovec, učitelj povijesti i Bojan Kozar, učitelj informatike, koji su prepoznali potrebu očuvanja jednog dijela zorne povijesti selničkog kraja.

Učenici su odgovorno pristupili ostvarenju zadanog cilja. Prikupljalo se starih fotografija selničkog kraja, skeniralo se u najboljoj mogućoj kvaliteti i postavilo na internetski servis za pohranu fotografija Flickr. Učenici od 5. do 8. razreda s velikim su se zanimanjem uključili u potragu. Sve stare fotografije, koje su njihove obitelji bile spremne dati za objavu na internetu, skenirane su. Originali su vraćeni vlasnicima nakon obrade.

Prikupljen je veliki broj fotografija koje su, zahvaljujući upornom i snalažljivom radu svih sudionika projekta, postale dostupne svima koji ih žele pogledati i ući u svijet povijesti same Selnice i njenih stanovnika.

Projektom je omogućeno očuvanje fotografija od propadanja. Naime, neke fotografije koje su učenici donosili bile su u prilično lošem stanju. Danas te fotografije čuvamo kao dragocjeno bogatstvo i važno otkriće vezano uz povijest Selnicu. Školsku stranicu projekta možete pogledati na klikom ovdje, sve dosad prikupljene fotografije dostupne su klikom ovdje, a tematski sortirane možete pogledati ovdje.

Ukoliko netko posjeduje stare fotografije selničkog kraja i želi podijeliti ili obogatiti već postojeće fotografije novim, svojim informacijama, molimo da pošaljete poruku na email: osselnica@yahoo.com.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije