Održana smotra Učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola Međimurja

>> Održana smotra Učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola Međimurja

U Čakovcu je u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec održana Županijska smotra učeničkih zadruga. Uz Centar za odgoj i obrazovanje u Međimurskoj županiji djeluje 11 učeničkih zadruga u osnovnim i tri zadruge u srednjim školama, Gospodarskoj, Graditeljskoj i Tehničkoj školi. Bila je to prigoda da se na štandovima koji su bili postavljeni u Ulici Kralja Tomislava vide, ali i kupe, brojni zanimljivi proizvodi koje su osnovci i srednjoškolci uz pomoć svojih mentora sami izradili.

Udruga učeničkog zadrugarstva, kazala nam je tom prigodom voditeljica podružnice hrvatske Udruge učeničkog zadrugarstva za Međimursku županiju Dragica Benčik ujedno i ravnateljica čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje okuplja osnovno školske i srednjoškolske zadruge, a postoji i inicijativa da se zadruge počinju osnivati i u dječjim vrtićima.

Treba spomenuti da u Zagrebu postoji već i nekoliko studentskih zadruga, tako da naša regija možda pomalo kasni u tom segmentu kada je u pitanju dob, no raznolikosti po sadržajima je u Međimurju svakako prisutna. Svakim danom kod nas je ponuda i sadržaji koje nude Učeničke zadruge sve vreća , a ono što je posebno vrijedno je da se njihov rad oslanja na lokalnu baštinu i povijest, što je veliko bogatstvo dječjeg ručnog rada. Upravo je ručni rad, nastavlja Benčik, ono što smo u posljednje vrijeme prestali cijeniti, ali vjerujem da će uskoro on ponovo predstavljati pravu ljudsku vrijednost.


Nakon okruglog stola izabrani su i najbolji

Nakon završetka izložbe radova, održan je okrugli stol , na kojem su izabrani oni najbolji. Naime, sve Učeničke zadruge vrednovale su svoje radove međusobno, tako da je prema mišljenju voditelja zadruga koje su sudjelovale na ovogodišnjoj Županijskoj smotri najbolji štand bio onaj koji je organizirala i pripremila čakovečka Gospodarska škola, dok je drugo mjesto pripalo, Centru za odgoj i obrazovanje.

Na ovoj smotri bilo je najvažnije izabrati dvoje najboljih, s obzirom na to da će prema broju učeničkih zadruga na Državnu smotru ići jedna ili dvije. Stoga se ostale zapravo i nisu rangirale, jer cilj ovakvih smotri nije demotivirati dječji rad nekakvim rezultatom, već upravno suprotno , svrha zadruga je da se promovira vrijednost rada, u kojem nisu toliko bitne akademske vještine, na kojima se svakodnevno inzistira u redovnoj nastavi, već prijateljstvo , druženje i ručni rad koji oplemenjuje svakog čovjeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije