Učenici volonteri i njihovi pajdaši zajednički uredili okoliš škola

U sklopu projekta “Volontersko pajdaširanje”, koji povezuje mlade s teškoćama i mlade bez teškoća na zajedničkom osmišljavanju volonterskih programa i zajedničkom volontiranju, u zadnjem tjednu svibnja 2014. održane su akcije učenika/ica volontera/ki i njihovih pajdaša na uređenju okoliša škola.

Nakon što nam se konačno ukazalo malo sunca, učenici i njihovi pajdaši posadili su cvijeće oko svojih škola, uredili cvjetnu gredicu, a u neposrednoj okolici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec pomogli su da se dodatno uredi učionica na otvorenom koju su učenici/ce Ekonomske i trgovačke škole Čakovec već prije osmislili.

Prije same akcije uređenja okoliša škola, učenici/ce sudionici/ce projekta, sudjelovali su i na akciji za Dan planeta Zemlje, koja se je održala 22. travnja 2014. na prostorima bivše vojarne u Čakovcu, gdje su sadili voćke i uređivali okoliš.

Cilj projekta “Volontersko pajdaširanje” je promovirati volontiranje među učenicima strukovnih srednjih škola, uspostaviti trajnu povezanost škola i lokalnih volonterskih organizacija kroz volonterske klubove u školama te educirati učenike/ce o volontiranju, kao alata za stjecanje još više znanja i vještina, te odličnog načina da steknu empatiju i shvate svijet oko sebe.

Inkluzivni volonterski programi razbijaju stereotipe i predrasude, doprinose borbi protiv diskriminacije i mijenjaju percepciju o tome što oni koji su do sada, u pravilu, gotovo uvijek bili primatelji volonterskih usluga, mogu doprinijeti društvu kao volonteri. Učenici škola su do sad prošli ciklus od 5 edukacija, koje su bile usmjerene na uspostavu školskih volonterskih klubova ili poboljšavanje postojećih volonterskih klubova.

Nakon završetka projekta, u srpnju 2014., podršku u pronalasku volonterskih mjesta mladim volonterima i podršku novoosnovanim školskim volonterskim klubovima pružat će Volonterski ured Međimurja. Projekt se provodi u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, voditelj projekta je udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca, a partneri u projektu su Gospodarska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

Projekt se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije