Sigurnost i mobilnost za sve: Nagrađeni učenici i njihovi mentori

Sigurnost i mobilnost za sve je međunarodni obrazovni program usmjeren na podizanje svijesti o sigurnosti u prometu među mladima. Program okuplja više od 15 milijuna učenika u 35 zemalja s ciljem poticanja, razvijanja i jačanja podučavanja i učenja o sigurnost na cesti i održive mobilnosti.

Učenike usmjerava prema promatranju različitih situacija u prometu, razumjevanju svijeta oko sebe i razmišljanju o značenju i utjecaju njihovog kretanja. Podizanje svijesti na taj način omogućuje mladim ljudima da osmisle, predlažu i provode kampanju podizanja svijesti u svojoj školi, susjedstvu i široj zajednici, koristeći crteže, plakate, video i druge sadržaje i aktivnosti kroz koje će prenijeti snažne poruke na temu sigurnosti na cestama i održivu mobilnost za sve.

I. osnovna škola Čakovec je jedina škola iz Hrvatske uključena u ovaj program. 2012. godine provedene su mnogobrojne aktivnosti, izrađeni online obrazovni sadržaji za koje je škola dobila priznanje osvojivši drugo mjesto u svijetu. I ove godine se uključujemo u program izradom online tečaja za sigurno ponašanje u prometu pješaka i biciklista, nizom interaktivnih obrazovnih sadržaja i natječajem za najbolju fotografiju, multimedijalni i likovni rad za sve učenike osnovnih i srednjih škola u RH.

Na natječaj se prijavilo preko 300 učenika iz 48 osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske sa preko 400 fotografija, likovnih i multimedijalnih radova. Komisija od triju članova: Mira Žerjav, kao predsjednica i učiteljica savjetnica likovne kulture, Foto Kolor Vidović te Maja Barbić, učiteljica mentorica informatike, pažljivo je pregledala sve pristigle radove i izabrala najbolje.

16. svibnja 2014. u prostorijama PU Međimurske okupili smo se na svečanoj promociji projekta te nagradili učenike, autore najboljih radove i njihove mentore.

Osnovne škole

U kategoriji najbolja fotografija učenika iz osnovnih škola pohvaljuje se 14 fotografija i nagrađuje jedna najbolja fotografija. Pohvaljuju se:

– Mirjam Varga i Ria Horvat iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, mentorica Miroslava Novak
– Lucija Obadić iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, mentorica Nikolina Hampamer
– David Bauer iz OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica Lidija Novak Levatić
– Dora Šmit iz OŠ Augusta Šenoe Zagreb, mentorica Sanja Kovačević
– Margareta Doležaj iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, mentorica Vera Moharić
– Anabela Sabol iz OŠ Jože Horvata Kotoriba, mentorica Karmen Somi
– Ema Dravec iz III. OŠ Čakovec, mentorica Marija Šilec
– Stjepan Ružić iz III. OŠ Čakovec, mentor Dražen Ružić
– Lovro Posarić iz OŠ Ante Kovačića Zlatar, mentorica Nina Posarić
– Nikola Lončar iz OŠ Ante Kovačića Zlatar, mentor Denis Vincek
– Patricia Turk iz OŠ Petra Zrinskog Šenkovec, mentorica Ivana Kirić Balažić
– Izabela Novaković iz OŠ Belica, mentorica Silvija Micek
– Ana Krčelić iz I. OŠ Čakovec, mentorica Ivana Ružić

Ocjenjivački sud je među svim pristiglim fotografijama učenika iz osnovnih škola odabrao jednu najbolju, a to je fotografija pod nazivom Retrovizor autora Svena Cerovca iz OŠ Podturen.

U kategoriji likovnih radova pohvaljuje se njih 14 i nagrađuje jedan najbolji rad. Pohvaljuju se slijedeći radovi i njihovi autori:

– Vedran Horvat i Lucija Horvat učenici OŠ Nedelišće, mentorica Zora Hajdarović
– Matija Orehov, Ena Mihalković i Nika Bašić, učenici OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i OŠ Podturen, mentorica Blaženka Križan
– Karla Goleš učenica OŠ Doktora Ivana Merza Zagreb, mentorica Lahorka Rožić
– Marko Orelj učenik OŠ Ante Starčevića Rešetari, mentorica Slađana Ninković
– Lana Šarić učenica OŠ Jure Kaštelana Zagreb, mentorica Gordana Petrović                                 

– Mihály Sen učenik Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH iz Osijeka, mentorica Ilona Trnko
– Ana Marčec i Erik Krčmar učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, mentorica Ljiljana Rinkovec
– Sven Bulat učenik I. OŠ Čakovec, mentorica Danijela Topličanec
– Vjeko Zuhrić Novaković učenik OŠ Ive Andrića Zagreb, mentorica Lahorka Rožić

Ocjenjivački sud je među svim pristiglim likovnim radovima učenika iz osnovnih škola odabrao jedan najbolji, a to je rad učenice Ane Bogdan iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, mentorica je Blaženka Križan.

U kategoriji multimedijalnih radova pohvaljujemo 14 radova i nagrađuje se jedan najbolji među njima. Pohvalu za multimedijalni plakat zaslužuje Tina Bakić učenica OŠ Turnić Rijeka, mentorica Jelena Kralj-Smirčić. Ena Kopčić učenica I. OŠ Čakovec autorica je pohvaljenog multimedijalnog stripa, mentorica je Veronika Kapelari Horvat.

Autori pohvaljenog, veoma zanimljivog i kreativnog Lego filma su učenici OŠ Rudolfa Strohale iz Lokva: Andreas Lenac, Marta Mihelčić i Rene Miketek, mentorica je Tamara Škibola. Učenici OŠ Žitnjak iz Zagreba Sanela Ćatić, Marija Fabijanac, Manuela Petrović i Paulina Vujičić izradili su multimedijalni rad za koji zaslužuju pohvalu, mentorica Marija Zubec. Učenice OŠ Jabukovac iz Zagreba autorice su triju pohvaljenih video uradaka; Jana Šinka, Sara Dolički i Elena Šimac, mentorica je Irena Dabić.

Pohvaljene edukativne računalne igre izradili su Juraj Vrhar Lipej, Oskar Ovčar i Josip Herman, učenici I. OŠ Čakovec, mentorica je Ivana Ružić. Autorica pohvaljenog interaktivnog multimedijalnog plakata je Lucija Risek učenica OŠ Ljudevita Gaja iz Mihovljana, mentorica Slađana Benkus. Alex Emerik Lukin učenik OŠ Galileo Galilei iz Umaga autor je pohvaljene animacije, mentorica Sabina Maurić.

Jurica Balenta i Matija Jalšovec učenici OŠ Strahoninec autori su pohvaljenih multimedijskih prezentacija, mentorica Vesna Mikulić. Ocjenjivački sud je u kategoriji multimedijalnih radova zaprimio najviše radova i veoma je bilo teško izdvojiti samo jedan, pobjednički rad. Pobjednicima u ovoj kategoriji proglašavamo učenike OŠ Gornji Mihaljevac: Leon Novak, David Kerman, Marcel Kelnelić, Mateo Sternad i Filip Pilaj te njihovu mentoricu Lidiju Novak Levatić. Učenici su izradili film o dobrom i lošem ponašanju u prometu.


Srednje škole

Sven Todorović i Nino Škvorc učenici Graditeljske škola Čakovec autori su najboljeg multimedijalnog rada pod nazivom Petar Pan i promet. Njihov mentor je profesor Krunoslav Bedi. Ocjenjivački sud pohvaljuje multimedijalne radove slijedećih učenika iz Graditeiljske škole Čakovec: Robert Kašić, Nikola Janković, Drk Mateja, Kušek Veronika, Željka Hajdarović i Kristina Jagec. Mentor svim učenicama i učenicima je profesor Ivan Čondor.

U kategoriji za najbolju fotografiju učenika iz srednjih škola pohvaljuju se 4 fotografije te nagrađuje najbolja. Pohvaljuemo fotografije slijedećih učenika:

– Antonia Hajdinjak iz Graditeljske škole Čakovec, mentor Čondor Ivan
– Manuela Tomašić, Hajdinjak iz Graditeljske škole Čakovec, mentor Krunoslav Bedi
– Monika Zadravec iz Gospodarske škole Čakovec, mentorica Nives Kocijan
– Sven Tomašić iz Elektrostrojarske škole Varaždin, mentor Tibor Bun

Ocjenjivački sud je među svim pristiglim fotografijama učenika iz srednjih škola odabrao jednu najbolju, a to je fotografija pod nazivom Safe Planet autora Karla Kovačića iz Graditeljske škole Čakovec, mentor Ivan Čondor.

Zahvaljujemo suradnicima i sponzorima koji su omogućili da se ovaj projekt može i ove godine nastaviti: gospođi Alenki Hošnjak, predsjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, gospođi Ireni Branović iz Odsjek za sigurnost cestovnog prometa, gospodinu Nenadu Hraniloviću, direktoru Međimurje plina, gospodinu Aleksandru Črepu iz Profila d.o.o., gospodinu Slavenu Pranjiću iz Školske knjige d.d., tvrtki TE-PRO d.o.o. i gospodinu Rajfu.

Veliko hvala našim suradnicima iz OŠ Podturen: ravnateljici gospođi Marijani Cerovec, učiteljicama gospođama Kseniji Zadravec, Veri Pongrac i Ljubici Mikac koje su pripremile prigodan i šaljiv program.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije