Projekt čakovečke Gimnazije “Zaštitimo leptire plavce” nagrađen u Rumunjskoj

Na završnom događaju međunarodne školske inicijative ESFALP – Europske škole za živući planet, održanom od 5. do 7. lipnja u Moieciu de Sus u Rumunjskoj, projekt učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Zaštitimo leptire plavce osvojio je nagradu. Među 33 projekta odabrana su četiri koja su proglašena najboljima. Osim gimnazijskog projekta, nagrađeni su i projekti iz Slovenije, Moldavije i Ukrajine.

Projekt su predstavili učenica Monika Ključarić i profesor Andrija Bacinger, a tijekom školske godine provodila ga je skupina učenika drugih razreda: Kevin Kutnjak, Monika Ključarić, Josipa Horvat, Lucija Jambrović, Regina Novak, Sara Novak, Andrija Dodlek, Lovro Kadi i Paula Ilijaš.

Organizatori ove inicijative su Zaklada ERSTE i Svjetski fond za prirodu (WWF), a provodi se pete godine za redom i uključuje desetak europskih zemalja. Ove godine uključile su se trideset i tri škole iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Ukrajine i Moldavije. Svi su oni tijekom školske godine provodili projekte vezane uz temu ekološkog otiska, Dunava – europske žile kucavice i aktivnoga građanstva.

Glavni cilj gimnazijskog projekta bio je educirati građane, posebice mladež, o ugroženim vrstama leptira plavaca (Maculinea nausithous i Maculinea teleius) koji žive u Međimurju na lokalitetu Bedekovićeve grabe.

U tome su učenicima pomagale profesorice biologije (Tanja Šalamon, Žaklin Lukša, Nevenka Sinković), profesorica Željka Kadi te profesorica Barbara Markač-Despinić. Provođenjem ankete, predavanjima i radionicama o leptirima i Bedekovićevim grabama osvijestili su mlade da više brinu o ugroženim vrstama i očuvanju njihova staništa što je prepoznato i na predstavljanju projekta te su nagrađeni petodnevnim kampom u Rumunjskoj u rujnu ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije