Kroz Advent i Božić s eTwinningom – OŠ Vladimira Nazora Pribislavec

>> Kroz Advent i Božić s eTwinningom – OŠ Vladimira Nazora Pribislavec

Ove školske godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec odlučili smo učenicima četvrtih razreda pružiti poseban doživljaj Adventa i Božića provođenjem eTwinning projekta kojim će učenici imati mogućnost upoznati sličnosti i različitosti u adventskim i božićnim običajima u raznim državama Europe.

Učiteljica informatike Iva Naranđa i Αlexandra Μichalopoulou iz grčke škole Dimotiko Dispiliou Kastoria pokrenule su eTwinning projekt pod nazivom Advent and Christmas in our lives. Iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u projektu aktivno sudjeluju učenici četvrtih razreda, polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri koju vodi učiteljica Iva Naranđa, te je time projekt integriran u školski kurikul. Projektu se pridružila vjeroučiteljica Miroslava Novak, a neke projektne aktivnosti ostvarene su u suradnji s učiteljicama razredne nastave i roditeljima.

Partneri na projektu su škole iz Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva i još dvije škole iz Hrvatske. Dob učenika sudionika projekta je od 6 do 10 godina, a radni jezik je engleski.

Radom na ovom projektu eTwinning partneri su upoznali običaje vezane uz Advent i Božić u državama partnera. Posebnu pažnju skrenuli smo na duhovne vrijednosti, nasuprot komercijalnom pristupu ovoj temi. Sudjelovanjem u humanitarnim akcijama nastojali smo kod učenika potaknuti želju za činjenjem dobra drugima.

Projektne aktivnosti su prilagođene dobi učenika, te su tako partneri sakupili i objavili fotografije raznolikih aktivnosti tijekom Adventa i Božića organiziranih u školi i lokalnoj zajednici. Učenici su usvojili nekoliko jednostavnih izraza na engleskom jeziku i na jezicima partnera, vezano uz temu projekta.

Na izvannastavnoj aktivnosti eTwinneri su najprije napravili prezentaciju kojom su se predstavili partnerima, a zatim su izradili logo projekta. Web 2.0 alatom Pizap napravili su kolaže kojima su prikazali dvije aktivnosti u našoj školi u tijeku Adventa, paljenje svijeće nade za prvi Advent i paljenje svijeće mira za drugi Advent.

Učenici su upoznali Google Prevoditelj i pronašli kako se kaže adventski vijenac na svim jezicima partnera, te napravili kolaže alatom Pizap u kojem su koristili slike adventskog vijenca, upoznajući pritom važnost poštivanja autorskih prava prilikom korištenja slika objavljenih na internetu. Učenici su s velikim zanimanjem pogledali prezentacije i mnogobrojne fotografije koje su na TwinSpaceu objavili partneri, te napisali nekoliko komentara na projektnom dnevniku.

Nadalje, eTwinneri su bili nositelji akcije Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti” – ZAGRLI SVIJET! namijenjenoj prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj. Obišli su sve niže razrede naše škole i upoznali ih s akcijom noseći prigodno ilustrirane kartice-privjeske koje je pripremio Hrvatski Caritas.

Poseban doživljaj za naše učenike predstavljao je online susret s partnerima sa sjevera Italije, iz škole ICS “Alfonso Casati” di Muggiò. Susret je realiziran u informatičkoj učionici putem Skypea što je predstavljalo novo iskustvo za naše eTwinnere i mali zbor koji je sada imao nastup pred publikom iz inozemstva.

Učenici iz Italije i Hrvatske otpjevali su božićne pjesme na svojem materinskom jeziku. Razmijenili su informacije o božićnim običajima u našim državama i zaželjeli jedni drugima sretan Božić. Iznenadila nas je božićna čestitka ne samo na talijanskom, već i na nekoliko drugih jezika koji su materinski nekolicini njihovih učenika, te smo tako čuli kako se zaželi sretan Božić na ukrajinskom, kineskom i portugalskom.

Priprema i provedba online susreta zahtijevala je usku suradnju učiteljice engleskog jezika Dunje Sabol, učiteljice razredne nastave i voditeljice zbora Ksenije Piljušić, učitelja glazbene kulture Josipa Kaučića i učiteljice informatike Ive Naranđa. Susret je trajao otprilike sat vremena i protekao je u ugodnoj i veseloj atmosferi.

Sljedeća projektna aktivnost realizirana je u suradnji s roditeljima, a sastojala se u predstavljanju naših božićnih kolačića partnerima. Učenici su najprije prigodno ukrasili stol s natpisom Christmas cookies in Pribislavec i nazivom projekta. Zatim su po stolu razmjestili pladnjeve s božićnim kolačićima koje su donijeli u školu, a ispekle su ih mame i bake.

Učenici su kušali kolačiće, a preostale kolačiće razmijenili međusobno, tako da su svi učenici odnijeli kući zbirku kolačića. Gledajući fotografije i filmiće naših partnera koje su s nama podijelili putem TwinSpacea, uočili smo da su mnoge vrste božićnih kolačića slične našima, a Advent i Božić očito ni u državama partnera ne može proći bez kolačića u obliku zvjezdica, kiflica i medenjaka.

Vjeroučiteljica Miroslava Novak u projekt je uključila i ostale niže razrede, s učenicima je palila svijeće na adventskom vijencu u holu škole, u župnoj dvorani u Pribislavcu održala božićne radionice za djecu pod nazivom “Mladi za stare i nemoćne”, kroz projekt “Za osmijeh djece na pedijatriji” s predstavnicima učenika posjetila Dječji odjel bolnice u Čakovcu i donijela darove djeci koja ove dane provode u bolnici.

Uoči Adventa, krajem studenog učenici 1.a i 1.b razreda OŠ Vladimira Nazora Pribislavec pod vodstvom učiteljica Milice Vadlja i Katarine Mihalic, a na poticaj i uz pomoć dviju mama, članica Udruge žena Magnolija Pribislavec, Jagode Okreša i Maje Okreša, sudjelovali su u radionici izrade adventskih vjenčića što smo također podijelili s partnerima putem TwinSpacea.

Projekt je započeo krajem listopada, a tijekom studenog 2015. partneri su se međusobno predstavili na TwinSpaceu i izradili logo projekta. Daljnji rad na projektu bio je podijeljen na tri glavna zadatka. Prvi zadatak obuhvaćao je najraznolikije aktivnosti povezane s Adventom i Božićem, drugi zadatak bilo je sudjelovanje u humanitarnoj akciji tijekom prosinca, dok treći zadatak predstavlja kreiranje završnog rada, prezentacije s fotografijama iz naših škola kojom ćemo partnerima predstaviti sve naše aktivnosti tijekom Adventa i Božića realizirane tijekom ovog projekta.

Za završni korak sudionici projekta imaju na raspolaganju još cijeli siječanj 2016. kako bi stigli što bolje pripremiti prezentacije. Početkom veljače, kao zadnja projektna aktivnost, planirana je evaluacija projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije