DRAŠKO I LUMEN među najboljim školskim listovima u Hrvatskoj

Povjerenstvo Jutarnjeg lista donijelo je odluku o proglašenju najboljeg školskog lista u kategorijama osnovne i srednje škole, samostalnih novinarskih radova učenika i digitalnih školskih listova. Prema jednoglasnom zaključku šesteročlanog žirija, najbolji list u kategoriji osnovnih škola Hrvatske u školskoj godini 2017./18. su Zlatarske Iskrice Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara.

Drugo mjesto zauzeo je Draško, list Osnovne škole Draškovec, a treće mjesto pripalo je listu Čehuljica, Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra.

Drugoplasirani Draško, list OŠ Draškovec tiskan je na recikliranom papiru, što i ističe na naslovnici uz ekološki slogan “Čuvajmo šume!”. U cijelosti je, osim naslovnice, crno-bijeli, što ga ne čini manje atraktivnim. Dapače, izgleda vrlo moderno, a dizajnom to prividno ograničenje pretvara u svoju prednost.

Grafički je upravo sjajan i time se izdvaja od većine drugih. Iako koristi samo dva osnovna fonta, prijelom je dinamičan, i nikad ne zapada u monotoniju. Sve teme u broju bave se svojim učenicima, sadašnjim i bivšim, u školi i izvan nje, ali je dojam da će ih, osim njih samih, čitati i njihove obitelji. Prošlogodišnji trećeplasirani zasluženo se primaknuo još bliže vrhu, stav je povjerenstva.

U kategoriji srednjih škola povjerenstvo je prvo mjesto dodijelilo listu Tabula Nova Škole za Umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Drugo mjesto zauzeo je učenički list Labos Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, a treće mjesto list Lumen Srednje škole Čakovec.

Prema svojem opsegu najdeblji i najbogatiji među školskim listovima, upravo je Lumen Srednje škole Čakovec. Osim što se može pohvaliti kvantitetom, tematika tekstova koje obrađuju je raznolika i zanimljiva. U temi broja “Zemlja putnika” progovaraju o odlasku mladih iz Hrvatske, s naglaskom na to da “ne postoji obećana zemlja”.

Obradili su i druge važne teme kao što su jednospolne škole u Hrvatskoj, odlično je i mini istraživanje o tome kakvu glazbu slušaju njihovi nastavnici te reportaža s koncerta Justina Biebera. Vrlo interesantno i šareno, a kada bi se još malo poradilo na grafičkom dizajnu, zasigurno bi Lumen bio još atraktivniji, piše Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije