OŠ NEDELIŠĆE Učiteljica Sanja Crnčec na usavršavanju na Malti

U skolpu Erasmus + projekta OŠ Nedelišće ‘Novi val znanja u našoj školi’, učiteljica geografije, Sanja Crnčec prisustvovala je seminaru ‘Project and Competence Based Learning: innovative and effective methods and tools’ s ciljem podizanja razine kompetencija u upotrebi novih interaktivnih i kreativnih metoda i tehnika poučavanja koje će učenike potaknuti na razvoj kritičkog mišljenja te suradničkog učenja kroz istraživačku nastavu i biti usmjerene na cjeloviti razvoj učenika.

Seminar je održan u Valletti (10. – 14. svibnja), glavnom gradu Malte i europskoj prijestolnici kulture 2018. Kako kod učenika potaknuti znatiželju i povećati motiviranost za učenje i školske aktivnosti, kako potaknuti razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti?

Ta i druga, slična, pitanja izazovi su s kojima se svakodnevno susreće svaki učitelj. Odgovora (metoda i oblika rada) je mnogo, ali svi imaju zajednički nazivnik – povećati aktivnu ulogu učenika u procesu učenja, dati im više slobode i samostalnosti u radu, ali i poticati međusobnu suradnju među učenicima kako bi se razvijala odgovornost za ono što rade (za sebe i svoju skupinu).

Tijekom seminara sudionici su kroz predavanja upoznati s osnovnim kompetencijama (kao što su komunikacija na materinjem i stranom jeziku, digitalna kompetencija i matematička pismenost, poduzetništvo, međuljudska i građanska kompetencija, kulturno izražavanje) koje je potrebno razvijati kod učenika kako bi oni znali odgovoriti na potrebe i izazove modernoga društva.

Uz predavanja, održane su i radionice na kojima su sudionici upoznati s nizom interaktivnih digitalnih alata i aplikacija koje mogu pridonijeti modernizaciji nastave. Uz to, sudionici su posjetili jednu od osnovnih škola u Valletti (Malta, također, od jeseni kreće u kurikularnu reformu) te izmijenili i usporedili iskustva, istaknuli probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću.

Iako su sudionici bili iz različitih država (Ujedinjeno Kraljevstvo, Island, Italija, Poljska, Rumunjska i Hrvatska), s različitim standardima i sustavima školstva, zaključili su da su osnovni izazovi svugdje jednaki – motivirati i omogućiti učenicima što veću samostalnost u radu, uz svestranog učitelja koji će biti potpora i pomoć u njihovom napretku. Upravo to omugućuje projektna nastava – rješavanje problema uz interdisciplinarni rad, razvoj komunikacijskih vještina, kritičkih i organizacijskih sposobnosti učenika, odgovorno donošenje odluka uz preuzimanje rizika.

OŠ Nedelišću samo je jedna u nizu škola koja je iskoristila prednosti i pogodnosti Erasmus + programa, koji omogućava usavršavanje učitelja diljem Europe, kako bi oni pridonijeli što kvalitetnijem radu škole, a time i čitavog školskog sustava u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije