FOTO: Noć šišmiša u OŠ Gornji Mihaljevec

>> FOTO: Noć šišmiša u OŠ Gornji Mihaljevec

Jesu li šišmiši slijepi? Hrane li se ljudskom krvlju, poput vampira? Zalijeću li se u kosu djevojčica? Jesu li oni ptice ili pak miševi koji lete? Trebamo li ih se bojati i ubijati ih? Ovo su glavna pitanja čije je odgovore tražilo sedamdesetak radoznalih učenika, djece, roditelja i učitelja u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec, u petak 3. lipnja 2016., na edukativnoj manifestaciji nazvanoj Noć šišmiša.

Prirodoslovna grupa na čelu s učiteljicom biologije Sarom Janković i uz pomoć nekolicine učitelja i ravnateljice, pripremila je pregršt kreativnih i edukativnih aktivnosti, kojima je cilj bio upoznati posjetitelje s posebnostima i važnošću jedinih letećih sisavaca – šišmiša! Glavni cilj manifestacije bio je razbiti predrasude i strah od šišmiša koji postoje među ljudima i upoznati javnost da su to, ne samo korisne životinje koje je potrebno štititi, već i zaštićene životinje obzirom da je Republika Hrvatska od 2000. godine potpisnica sporazuma EUROBATS.

Iznenađenje večeri bila je izložba živih egzotičnih životinja – kućnih ljubimaca našeg prijatelja Patrika Posavca iz Podturna, koji se rado odazvao na naš poziv i donio čak 7 svojih terarija sa životinjama. Bile su tu bradata agama, kameleon, tarantula, leopard gekon, mata mata kornjača te dvije vrste zmija – kukuruzna zmija i kraljevski piton. Također, učitelj kemije Petar Balog, privukao je veliku pozornost demonstracijom dva zanimljiva pokusa koja su bila u skladu s temama večeri (crna mamba i izrada ljigavca), izazvavši oduševljenje posjetitelja.

Program je započeo u 19.30 sati edukativnim predavanjem o šišmišima koje su održale učenice 8. razreda Lara Kralj i Lucija Pokrivač. Već na samom početku se, po reakcijama posjetitelja na informacije s kojima su se upoznali tijekom predavanja, moglo osjetiti da je puno toga o šišmišima što ne znamo.

Posjetitelji su se potom imali prilike uključiti u desetak raznovrsnih aktivnosti: 1. Posjet “špilji” u kojoj žive šišmiši, sa svjetiljkom u rukama, u kojoj se moglo čuti glasanje šišmiša 2. Izrada kućica za šišmiše prema nacrtu – od drva i stiropora 3. Tatoo kutak: crtanje šišmiš tetovaža 4. Kreativne radionice izrade šišmiša od papira – za najmlađe posjetitelje 5. Ja-šišmiš fotografiranje 6. Zaviri u kutiju i promatraj šišmiša 7. Razgledavanje egzotičnih životinja u terarijima 8. Opipaj i prepoznaj o čemu se radi (opipavanje zmijske kože) 9. Nahrani šišmiša i osvoji nagradu (ispunjavanje radnog listića i ubacivanje u usta šišmiša od kartona) 10. Plakat dojmova sa noći šišmiša Kako bi doživljaj bio još bolji, na školskom su se razglasu cijelo vrijeme puštale pjesme iz filma “Batman”, a vrijedne su nam učenice ispekle i šišmiš kolačiće.

Ipak, najveći izazov i najviše adrenalina, posebno za one najhrabrije, potaknulo je fotografiranje sa zmijom kraljevskim pitonom u rukama! Za one koji su željeli saznati nešto više o Patrikovim egzotičnim životinjama, učenice 7. razreda Lea Fegeš i Barbara Pokrivač pripremile su zanimljivo predavanje koje su održale u 20.30 sati u učionici kemije i biologije. Nakon uzbudljive večeri, oko 21.15 sati, ravnateljica škole Karmen Sklepić svečano je izvukla dva sretna dobitnika nagradne igre “Nahrani šišmiša”, a kako bi se svi još dugo prisjećali prve Noći šišmiša u našoj školi, domar škole je uz podršku svih prisutnih postavio jednu izrađenu kućicu za šišmiše na stablo u dvorištu škole.

Bilo je to jedna zaista edukativna i istovremeno zabavna večer! Učenici koji su aktivno sudjelovali na noći šišmiša: 8. razred – Lara Kralj (voditeljica predavanja o šišmišima i fotografiranje aktivnosti), Lucija Pokrivač (voditeljica predavanja o šišmišima), Dominik Bogdan i Lea Markulin (Tatoo kutak), Katja Gregorinčić (radionica izrade šišmiša od papira), Tena Komar i Antonia Dimač (posjet “špilji”), Karlo Jambrović i Matija Vabušek (radionica izrade kućice za šišmiše), Nives Čurin, Nikola Lovrec i Michael Jelinek (tematski pokusi iz kemije), Martin Vuk (tehnička podrška).

7. razred – Barbara Pokrivač i Lea Fegeš (voditeljice predavanja o zmijama), Jan Kos i Andrej Vabušek (radionica izrade kućice za šišmiše), Sabina Petković, Nina Panić, Nika Guterman, Nina i Marta Markulin, Deni Lovrec, Nino Čurin i Mario Novak (radionica izrade šišmiša od papira i Ja-šišmiš fotografiranje), Lorena Zeman i Lorena Cvetković (ispekle kolačiće u obliku šišmiša).

6. razred – Nicol Sternad (tematski pokusi iz kemije). Uz angažirane učenike, za uspjeh cijele manifestacije zaslužni su i učitelji/učiteljice škole koji su se pobrinuli za svaki detalj: Sara Janković (biologija – organizacija i priprema manifestacije), Petar Balog (kemija – priprema i demonstracija tematskih pokusa), Aleksandra-Maria Vuković (matematika – tehnička pomoć i podrška), Lidija Novak Levatić (hrvatski jezik – fotografiranje aktivnosti) kao i ravnateljica škole Karmen Sklepić. (Sara Janković i Aleksandra-Maria Vuković)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije