Progreso: Na ‘crnoj listi’ sam. Mogu li dobiti kredit?

“Nažalost, ne možete dobiti kredit kod nas. Nalazite se na crnoj listi.”

Ovo može biti jedan od odgovora službene osobe u banci i razlog zašto nismo kreditno sposobni za određeni kreditni proizvod. U posljednjih nekoliko godina ovakvi odgovori nisu rijetkost, s obzirom na vrlo izazovnu financijsku situaciju većine građana, pa se traži “put” u onu banku gdje takva okolnost ne smeta za dobivanje kredita.

Što je to “crna lista” i kako se dospijeva na nju?

“Crna lista” dužnika je inače kolokvijalni naziv za sustav razmjene informacija (SRI) između poslovnih banaka u hrvatskoj. Taj sustav je organiziran od strane Hrvatske udruge banaka (HUB) 2004. godine, upravo da bi banke preko tok sustava razmjenjivale listu neurednih dužnika pri otplati kredita, kreditnih kartica, dopuštenih prekoračenja, jamstva i sudužništva. Osim “crne liste” pri HUB-u, banke vode i vlastite liste nepoželjnih dužnika.

Na “crnu listu” dospijevamo kada, kao dužnici, u određenom vremenskom periodu ne podmirimo dospjelo dugovanje po kreditu/kreditnoj kartici/nedozvoljenom minusu, ili kad naš dug premaši određeni iznos.

Minimalni kriterij za našu evidenciju na ovom nepopularnom popisu je 60 dana i 3.000,00 kuna duga po kreditu, ili 60 dana i 1.500,00 kuna duga kad je u pitanju tekući račun. Naravno, svaka banka ima vlastite kriterije, a još jedan od razloga za dospijevanje na “crnu listu” je i vrsta kredita po kojem smo neuredan platiša.

Jednom na “crnoj listi”, 3 godine u evidenciji!

Jednom kad se nađemo na “crnoj listi”, na njoj ćemo u najboljem slučaju ostati evidentirani, tri godine. Zašto u najboljem slučaju? Zato što prvo trebamo zatvoriti dospjeli dug radi kojeg smo evidentirani na crnu listu, pa onda od zatvaranja “crne liste” trebaju proći još tri godine, da bi se podaci o nama kao neurednom platiši automatski obrisali.

Mogu li dobiti kredit iako sam evidentiran na “crnoj listi”?

Svaka banka u Hrvatskoj prilikom izračuna kreditne sposobnosti različito gleda na to da je tražitelj kredita evidentiran na “crnoj listi”. Upravo radi toga, odgovor na ovo pitanje ovisi o više parametara. Neki od njih su: razlog stavljanja na crnu listu (kredit ili tekući račun), datumu stavljanja na crnu listu, statusu crne liste (otvorena ili zatvorena; ako je zatvorena – kad je zatvorena), te naravno i o samoj kreditnoj sposobnosti tražitelja kredita, o čemu smo već pisali.

Ako se većina podataka poklopi, vrlo često se u nekoj od poslovnih banaka u Hrvatskoj može dobiti kredit, iako smo evidentirani na “crnoj listi”.

Potrebno je usporediti dvadesetak parametara iz kategorija kreditne sposobnosti, statusa zaposlenja, boniteta poslodavca, kreditne povijesti i osobnih želja i potreba. S obzirom na to da je na tržištu preko 350 kreditnih linija, predlažemo da to ne radite sami. Izgubit ćete previše vremena, a rizik da odaberete kreditnu liniju koja trenutno nije najpovoljnija za vas je prevelik. Osim toga, uvjeti se mijenjaju svaki dan. Prepustite to profesionalcima – prepustite to Progresovcima!

Klijenti Progresa ne preplaćuju svoje kredite, nemojte ni vi! Postanite klijent Progresa, ostavite osnovne podatke u nastavku, veselimo se upoznati vas!

Najnovije