Općina Strahoninec: 5 milijuna kuna kredita za izgradnju sportske dvorane

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Strahoninec većinom glasova (nakon duge rasprave, povišenih tonova i različitih stajališta vijećnika) prihvaćene su dvije točke dnevnog reda o investiciji vezanoj uz nastavak izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Strahoninec, ona o sufinanciranju izgradnje te (novom) zaduživanju Općine.

Općina će tako kredit, koji bi se plaćao narednih 15 godina uz kamatnu stopu od 3,59 posto realizirati kod jedne poslovne banke, kazao je općinski načelnik Franjo Lehkec. S Međimurskom županijom, istaknuo je, dogovoreno je potpisivanje sporazuma prema kojem bi mjesečni iznos od 21.432 kune, odnosno 60 posto rate kredita otplaćivala Županija, a ostalih petnaestak tisuća kuna Općina iz svojeg proračuna.


Vijećnika iz redova Hrasta, Hrvoja Šlezaka, zanimalo je zbog čega se ne pokuša bar do dijela sredstava doći preko resornog ministarstva ili određenih fondova . – Ni ministarstvo, ni EU fondovi ne financiraju izgradnju školskih sportskih dvorana, zašto, to je pitanje možda za njih, kratko je odgovorio Lehkec. Isto tako načelnik je kazao da nije bilo nikakvih razgovora (što je također bilo jedno od Šlezakovih pitanja)s predstavnicima Grada Čakovca o određenom dijelu sufinanciranja izgradnje dvorane od strane Grada, s obzirom na to da dio učenika koji polazi nastavu u Strahonincu dolazi upravo iz dva prigradska čakovečka naselja, Savske Vesi i Kuršanca.

Klub vijećnika SDP-a protiv odluka o zaduživanju i kreditu, smatraju ih ishitrenima

S ovom, kako kažu ishitrenom odlukom, nisu se složili oporbeni vijećnici SDP-a, tražeći da se točke o sufinanciranju izgradnje dvorane i zaduživanju Općine za sada skinu s dnevnog reda sjednice.

– Krajnje je neozbiljno, kazala je Sanja Krištofić vijećnica SDP-a i bivša načelnica općine, da ovakve važne odluke dobijemo na dva lista papira. To je podcjenjivanje Vijeća, ali i osobno svakog vijećnika. Nemamo nikakve parametare o tomu koliko će uopće koštati izgradnja dvorane. Igrate se sa zaduživanjem od 5.000.000 kuna.

– Naravno da nismo protiv izgradnje dvorane, jer ona nam je potrebna, ali želimo detaljne projekte s planom otplate kredita i sve druge relevantne dokumente. Ovakve stvari propisuje i zakon, postoji točna procedura za takve projekte. Ako ovo izglasamo, svi smo za ‘rešt’, naglasila je Krištofić, zatraživši u ime kluba vijećnika SDP-a da se prijedlozi odluka ‘skinu’ s dnevnog reda spomenute sjednice , dok ne bude više konkretnih informacija i podataka.

Matija Posavec: Ovoje ispravna i pametna odluka Općinskog vijeća

Međimurska županija primila je iz Općine Strahoninec pismo namjere u kojem je Općina izrazila spremnost da se zaduži kako bi izgradili školsku sportsku dvoranu, kazao je međimurski župan Matija Posavec. Činjenica je da je sportska dvorana nužna u Strahonincu, ali isto tako je i činjenica da proračun ne dozvoljava da se u jednoj godini isfinancira gradnja dvorane.

Stoga je ovo zaduživanje pametno, jer će mještani Strahoninca vjerojatno u narednih godinu dana dobiti potpuno izgrađenu sportsku dvoranu , koju će se otplatiti kroz nekoliko godina, što će biti puno lakše, kako za Općinski, tako i za Županijski proračun. Smatram da je ovo dobar model i put kojeg će Županija podržati, naglasio je župan, i sudjelovati u sufinanciranju kredita koji će se otplaćivati pod uvjetima dogovorenima s bankom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije