Pobjeda Lehkeca u prvom krugu zbog ubrajanja nevažećih listića?

Ne podržavanjem proračuna Općine Strahoninec za 2015. godinu od strane oporbenih vijećnika SDP-a, pao je proračun načelnika Franje Lehkeca (HSS) što je značilo raspuštanje Općinskog vijeća i čekanje na odluku Vlade Republike Hrvatske za raspisivanje novih izbora u ovoj međimurskoj općini.

Općina Strahoninec i njezini mještani izgubili su 200.000,00 kuna koliko je procjena novih prijevremenih izbora prema riječma bivšeg načelnika Franje Lehkeca (HSS), dok je njegova prethodnica, također bivša načelnica sa dva i pol odrađena mandata Sanja Krištofić (SDP) kazala kako je neprihvaćanje proračuna za 2015. godinu bio jedini odgovorni način da zaustave nazadovanje i stalno upozoravajuće činjenje štete Strahonincu i mještanima.

Mještani su danas u nedjelju 8. ožujka izašli na birališta i birali između tri kandidata – Sanje Krištofić (SDP), Franje Lehkeca (HSS-HNS-HSLS-HDZ-NS Reformisti-MS-HDS) i Markusa Pilića (Hrast).

Kako nitko od troje kandidata, prema privremenim rezultatima, nije dobio 50% plus jedan glas, odluka o novom – starom načelniku donijet će se u drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika između kandidata Sanje Krištofić (SDP) i Franje Lehkeca (HSS-HNS-HSLS-HDZ-NS Reformisti-MS-HDS).

Neslužbeni rezultati izbora

U izboru za načelnika, za Franju Lehkeca glasalo je 49,68% (625 glasova) birača, Sanju Krištofić 34,42% (433 glasa) i Markusa Pilića 14,86% (187 glasova).

U izboru za Općinsko vijeće48,78% osvojila je koalicija HSS-HNS-HSLS-HDZ-NS Reformisti-MS-HDS (601 glas), SDP 34,58% (426) i Hrast 16,64% (205 glasova). Koalicija HSS-HNS-HSLS-HDZ-NS Reformisti-MS-HDS je time osvojila 7 vijećničkih mjesta, SDP 4, Hrast 2.

Izlaznost na izbore bila je 54,81%.

Drugi krug izbora za dva tjedna?

Za dva tjedna u nedjelju 22. ožujka 2015. godine održava se drugi krug prijevremenih izbora za načelnik između Franje Lehkeca i Sanje Krištofić ako ostanu pravovaljani podaci koje je dalo Općinsko izborno povjerenstvo Strahoninec putem web stranica Državnog izbornog povjerenstva – Izbori.hr.

Izvor: Privremeni rezultati – Općinsko izborno povjerenstvo Općine Strahoninec, Državno izborno povjerenstvo, Izbori.hr

Dakako, ovo su tek privremeni rezultati objavljeni na stranicama Državnog izbornog povjerenstva. – Objavili smo privremene izborne rezultate održane danas u Strahonincu. Postoji pravo žalbe koje se može podnijeti u roku od 48 sati – rekla nam je iz Općinskog izbornog povjerenstva Irena Levačić.

Ipak pobjeda Franje Lehkeca u prvom krugu zbog ubrajanja nevažećih listića?

Postoji mogućnost da su u zbroj glasova ubrajani i nevažeći listići te kako saznajemo, već se najavljuje iz koalicijskog tabora podnošenje prigovora Ustavnom sudu da preispita valjanost rezultata izbora zbog uključivanja nevažećih listića u zbrajanje u drugom krugu. Ustavni sud je već u nedavnom slučaju predsjedničkih izbora imao sličan slučaj i kad je Ustavni sud dao svoj glas – nevažeći glasovi se ne broje. U obzir se uzimaju samo važeći glasački listići, utvrdio je tada Ustavni sud.

Nevažećih listića je u izborima u Strahonincu bilo tek 13, ali moguće da se pokaže velikih 13 koji nose 1,03%.

Kako sada stvari stoje, Povjerenstvo je u Općini Strahoninec ubrajalo i nevažeće i važeće listiće zajedno, te je na temelju brojke od 1258 umjesto 1245 važećih listića, dijelio brojeve glasova pojedinih kandidata sa ukupnim zbrojem važećih i nevažećih listića. Prema broju glasova koje je Franjo Lehkec skupio – 625 i podjelom sa 1245 važećih glasova, dobiva 50,20% i pobjeđuje u prvom krugu!

Dakako, tumačenja su da se brojenje nevažećih listića usvaja u prvom krugu izbora, ali u drugom ne, gdje se broje samo važeći listići.

Pričekajmo sa javljanjem iz Županijskog izbornog povjerenstva ili nadležne institucije za dramatični rasplet situacije oko glasovanja u Strahonincu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije