Zavod za hitnu medicinu – Političke “Igre prijestolja” oko ravnatelja idu dalje

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije ni nakon nekoliko mjeseci (i ponovljenih natječaja) nema ravnatelja. -Naime, kazao je međimurski župan Matija Posavec, na posljednji raspisani natječaj Zavoda objavljen 8. kolovoza ove godine javio se ponovo samo jedan kandidat i to dr. Tomislav Novinščak, no Upravno vijeće Zavoda s dva glasa za i tri protiv nije potvrdilo njegovu kandidaturu, odnosno izbor za ravnatelja.

Posavec ističe kako kandidat nakon nekoliko natječaja nije izabran zbog “politikanstva” pojedinih stranaka. – U Upravnom vijeće Zavoda za hitnu medicinu, nastavlja međimurski župan nalaze se predstavnici tri političke stranke, dr. Drago Starčević HNS-a, prim.dr. Marija Hegeduš Jungvirth HSS-a i Milena Bogdanović SDP-a, dok dva člana vijeća, a to su dr. Tasjenka Frčko i Branko Liber, daju zaposlenici Zavoda.

Do sada je bilo raspisano već nekoliko natječaja na koje se nitko nije javio ili su se javila dva kandidata, koji pak nisu ispunjavali uvjete natječaja. Prilikom raspisivanja pretprošlog natječaja imenovan je vršitelj dužnosti ravnatelja. To je nekoliko mjeseci bio dr. Tomislav Novinščak, no prema zakonskim normativima on tu dužnost nije mogao obavljati duže od tri mjeseca, stoga je raspisani novi natječaj na koji se javio samo jedan kandidat, već spomenuti dr. Novinščak. On je ponudio plan rada koji je apsolutno zadovoljavajući i daje smjer razvoja Hitne na jedan novi način, rekao je Posavec.

Prema dogovoru između osnivača zavoda (Međimurske županije) i članova Upravnog vijeća izabranih od strane samog osnivača bilo je usuglašeno da se zbog toga dr. Novinščak podrži u izboru za ravnatelja.

Naime, kazao je župan Posavec kada je u pitanju stav HNS-a, čiji je predstavnik dr. Drago Starčević i HSS-a čija je predstavnica dr. Marija Hegeduš Jungvirth, oboje dakle liječnici s dugogodišnjim iskustvom, može se reći da nije bilo mjesta politici ili strančarenju jer dr. Starčević niti nije član HNS-a, nego se jednostavno prepustilo da tu struka da svoje mišljenje.

Međutim, izgleda da je naputak Mileni Bogdanović SDP-ovoj predstavnici u Upravnom vijeću bio taj da se dr. Novinščak ne podrži i da se ide protiv prijašnjeg dogovora i zajedničkog stava, tako da je natječaj “pao”, a ravnatelj nije izabran. Očito je to poruka i znak meni da se ne poštuje župan i ne shvaća autoritet i ono što bi župan morao predstavljati, kazao je Posavec.

Stoga smatram, ističe međimurski župan, ako ova izvršna vlast ima pravo imenovati sastave upravnih vijeća, nadzornih i školskih odbora, i ako postoji stav da se vodi politika na ovakav način, oni su tu (članovi Upravnog vijeća) da budu korektivni faktor i produžena ruka osnivača. Zato neću dozvoliti da se na takvim ozbiljnim temama kao što je Zavod za hitnu medicinu “pokazuju mišići” ili se bilo tko bavi politikantstvom.

– Kakva je daljnja procedura ne znam, kazao je župan Posavec, ali dr. Novinščak će najvjerojatnije i dalje biti v.d. ravnatelja. Sada treba ponovo raspisati natječaj, tako da smo u situaciji koja nije zahvalna sformalne strane, no s praktične, to se ne smije niti neće osjetiti, tako da će pacijenti, odnosno korisnici Zavoda i dalje dobivati potpunu uslugu.

Za neimenovanje ravnatelja, jednim je dijelom kriv i župan Posavec, kazao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak

Na reakciju međimurskog župana oko neimenovanja ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije odgovor iz SDP-a nije bilo potrebno dugo čekati.

Naime već sutradan je održana konferencija za novinare u Županijskoj bolnici Čakovec na temu aktualnosti vezane uz rad i poslovanje bolnice, ali bez prisustva župana Posavca i samo uz članove SDP-a. (je li time jedna županijska institucija počela nositi stranačke boje ?!)

Tom se prigodom predsjednik županijske Skupštine Međimurske županije ujedno i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Međimurja Mladen Novak složio s činjenicom da je neodgovorno, prije svega prema građanima da u godinu dana nije izabran ravnatelj jedne tako važne ustanove kao što je Zavod za hitnu medicinu.

– Prije par mjeseci bilo je dogovoreno između koalicijskih partnera da se nakon sedam ponovljenih natječaja podrži izbor dr.Novinščaka za v.d. ravnatelja na sljedećih šest mjeseci, kazao je Novak. Isto tako bilo je rečeno da se u tom razdoblju pronađe kvalitetna i stručna osoba koja će rukovoditi Zavodom.

Tu obavezu, napominje dalje Novak, župan Posavec je preuzeo na sebe. Prije nekoliko dana, primio sam njegov telefonski poziv u kojem mi je kazao da je istekao rok za natječaj, za koji me tom prigodom uvjeravao da nije niti znao da je raspisan, ali da je do njega (Posavca) stigla informacija da je pristigla samo jedna prijava za koju također nije znao čija je. Isto tako, napomenuo mi je, nastavlja Novak, da očekuje da naša članica Upravnog vijeća dođe na sjednicu i glasa za dr. Novinščaka “prema ranijem dogovoru”.

– Stoga me čudi otkuda sada županovo čuđenje nakon izglasanog nepovjerenja dr. Novinščaku, kada je on svojom odlukom o izboru članova Upravnog vijeća bolnice mogao to spriječiti. Naime, poznato je da to župan Posavec bez problema radi, (imenuje članove vijeća, odbora..), ako ima nekakvu potrebu ili ne vjeruje da će izbor biti onakav kakvog on ne očekuje. Sjećamo se vjerujem svi situacije u Ljekarni kada je bez problema razriješio predsjednika Upravnog vijeća koji je član stranke s kojom u koaliciji obnaša izvršnu vlast, HSS-ovog Glavinu i postavio čovjeka koji je donio odluku o raspisivanju pozivnog natječaja za izbor strateškog partnera.
Isto tako prije nekoliko dana je raspušten Školski odbor u Selnici i to preventivno da se slučajno ne izabere Roberta Barat za ravnateljicu jer je dobila povjerenje kolektiva. Znači, ako on to želi, župan reagira bez problema, stoga nas čudi zbog čega to nije učinio i u slučaju Zavoda za hitnu medicinu, kazao je Novak.

– Sada se nekakva odgovornost, u ovom slučaju ne izbora dr. Novinščaka za ravnatelja prebacuje na SDP. Odgovorno tvrdim, kaže predsjednik Skupštine MŽ i županijskog SDP-a, da je stranka zauzela vrlo jasan stav da će naša članica glasati onako kako će glasati kolektiv.

Kolektiv, odnosno predstavnice kolektiva u Upravnom vijeću bile su protiv, stoga je “palac dolje” Novinščakovom izboru pokazala i predstavnica SDP-a.

Jedino što ostaje nepoznanica je kako je dotična članica znala kako će glasati kolektiv, posebice jer je, prema našim saznanjima, upravo na njeno inzistiranje glasovanje bilo tajno. Prema tome nameće se zaključak da je možda ipak postojao drugi dogovor.

Mladen Novak oko toga kaže da, niti je ispitivao niti ga je zanimalo kako je tko glasao, ali s obzirom na to da je župan Posavec dan ranije izjavio kako je SDP bio protiv dr. Novinščaka, onda valjda on (Posavec) zna tko je bio za tko protiv i ja se samo na to referiram, dodao je Novak.

Na kraju svojeg izlaganja još je istaknuo kako je županijski Skupština svakako zainteresirana da se pronađe kvalitetna osoba koja će moći pravilno komunicirati sa zaposlenicima Zavoda , ali isto tako povezati se i s Bolnicom, odnosno svima onima koji sudjeluju u tom lancu na dobrobit svih korisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije