FOTO Svaki život je bitan – Hitna u Međimurju dobila moderno vozilo

Župan Međimurske županije Matija Posavec je srijedu, 30. kolovoza u dvorištu Županijske bolnice Čakovec na svečani način predao ključeve novog vozila – reanimobila hitne medicinske pomoći.

Ključeve je primio Damir Tota, voditelj vozača Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, koji je izrazio radost što u svom voznom parku imaju takvo vozilo. Tom prigodom predstavljena je specifična zaštitna radna odjeća za djelatnike Zavoda.

Vozilo je vrijedno 549.875,00 kuna, a zaštitna odjeća oko 133.429,00 kuna. Poseban ponos i zahvalnost na donaciji izrekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. sc. Tomislavu Novinščaku, dr. med. spec. opće kirurgije.

Župan Posavec je tom prilikom rekao kako je ovo još jedan korak više i dalje u zaštiti zdravlja Međimuraca.

– Ulaganje u zdravstvo je nužno, a kada je u pitanju brzina onda financijska sredstva nisu upitna znajući vrijednost jednog spašenog života – istaknuo je župan te dodao kako je vozilo opremljeno sa svim standardima i uređajima hitne medicine.

Dodao je kako je moderna oprema prilog djelatnicima da na intervencija i u javnosti budu vidljiviji, moderna oprema je također prema standardima i financirana je iz županijskog proračuna. Osvrnuo se u uspostavu Ispostave Zavoda za hitnu medicinu u M. Središću gdje je Županija financira modernu opremu i gdje su uspostavljena dva tima od kojih se jedan financira iz županijskog proračuna te je istaknuo kako se pregovara da tamo bude stacionirani i liječnik.

Od investicija Međimurske županije za poboljšanje uvjete rada medicinskih djelatnika naglasio je kako će se ići rekonstrukciji prilaza u bolnicu.- Sve je to dokaz koliko ulažemo u zdravstvo i zdravlje naših stanovnika – poručio je župan.

O karakteristikama vozila govorio je ravnatelj Novinščak pojasnivši kako je riječ o vozilu u kojem se odvija cjelokupna reanimacija bolesnika ili pojednostavljeno – to je vozilo mobilne reanimacije. Usporedio je to s dosadašnjim prijevozom bolesnika čiji su životi bili vitalno ugroženi pa se je tijekom transporta trebalo stati kako bi se prišlo reanimaciji.

Vozilo je srednjeg sloja, to znači da ima i boljih, što je realno za našu sredinu. – To vozilo ima sve što je standard donio, racionalno je kupljeno i veoma je kvalitetno i ono što je najvažnije da ima pogon na sva 4 kotača – istaknuo je ravnatelj dodavši kako je u vozilo ugrađeno dodatne opreme u vrijednosti od 100.000 kuna.

Pojasnio je kako je razlika između reanimobila i sanitetskog vozila i do 200.000 kuna nabrojivši dosta njegovih posebnosti, a posebna je brzina koju može razviti i do 170 kilometara na sat čemu pridonose specijalne gume.

Govoreći o zaštitnoj odjeći, rekao je kako i ona zadovoljava najviše standarde, polupropusna su, čvrsta i vrlo lako i dobro su uočljiva, od posebnog materijala. Odijela je napravio čakovečki Čateks za cijelu Hrvatsku pa ovdje imamo sinergiju domaće pameti dok su standardi preuzeti iz EU. Pohvalio se kako je njihov Zavod među prva tri u državi koji posjeduje takovu odjeću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije