TOMISLAV NOVINŠČAK ‘Mi smo Zavod za hitnu medicinu, a ne Hitni bolnički prijem’

Dr. sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, obratio se medisjkim kućama kako bi pojasnio razliku između Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i Hitnog bolničkog prijema.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Obraćamo Vam se s ljubaznom zamolbom da prilikom svojih informativnih, edukativnih ili popularnih emisija, članaka, reportaža, intervjua ili slično ističete izvanbolničku institucionalnost Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije kao zasebne, jedne od 5 zdravstvenih institucija Međimurja, a sve s ciljem kako se naši korisnici, stanovnici ne bi zbunjivali i brkali pojmove hitne medicine.

Svjesni smo da je uvađanjem Centara za hitnu medicinu (nekadašnji hitni bolnički odjel – popularni HBO) nastala svojevrsna zbrka i zabluda da se radi o integralnom sustavu hitne medicine, međutim Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije nema nikakve ingerencije nad bolničkim odjelom hitne medicine niti je izvanbolnička hitna medicina odgovorna bolnici niti na koji način.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu je prije nekoliko godina upravo potaknuo županije na osnivanje županijskih zavoda za hitnu medicinu s ciljem da se napravi jasna distinkcija rada izvanbolničke hitne medicine od bolničke hitne medicine. Nedavno prezentirani Standard medicinske odjeće (nova EU boja – luminous red RAL 3024) i vanjski izgled reanimobila (za razliku od bijelih vozila Saniteta) samo dodatno ističu zasebnost struke izvanbolničke hitne medicine.

Kako povremeno u medijima, na društvenim mrežama ili u neposrednom kontaktu sa korisnicima zdravstvenih usluga nailazimo na jasno nerazlikovanje tih dvaju sustava, vjerujem da će nam i Vaša cijenjena struka i posebna pažnja po tom pitanju pomoći da svake pohvale ili kritike budu usmjerene na one institucije koje su svojim radom, zalaganjem i odgovornošću zadužene za funkcioniranje i uslugu koju pružaju, kao i na poboljšanje u funkcioniranju zdravstvenog sustava u cjelini.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije