Put u Svetu Mariju: Na vrata budućnosti ulaze s puno optimizma

Općina Sveta Marija se sastoji od dva naselja, Svete Marije i Donjeg Mihaljevca. Iz popisa stanovništva 2011. godine vidljivo je da općina ima 2.317  stanovnika koji žive na površini od 23,40 km 2. U mađarskom popisu stanovništva iz 1467. godine Sveta Marija se spominje pod imenom Alltarcen.

Družilovec postao Marija na Muri pa Sveta Marija

Dr. Laszlo Hadrovicz u svom djelu “Murakoz helynevei” izvodi porijeklo imena naselja od kajkavske riječi za oltar – altar. Mjesto se 1478. godine spominje i kao Družilovec (isto kao i u kanonskoj vizitaciji 1716. godine). Prema pričanjima mještana, radi se o dva naselja koja su se spojila u jedno – Svetu Mariju.

U doba Zrinskih, 1638. godine navodi se uz ime Altarec i ime Szent Maria. Josip Bedeković u svom djelu “Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi Stridonis occultatum” kaže da u selu Sveta Marija kod Vidovca stoji vrlo stara crkva podignuta u čast Blažene Djevice Marije. U njoj se nalazio kip Blažene Djevice Marije koji je nadaleko bio poznat kao čudotvoran, a kojeg su protisti obeščastili. 

Zanimljivo je da od 1945. do 1990. godine nosi ime Marija na Muri iako je smještena na Dravi. U Svetoj Mariji još od davnina mještani su se utjecali Bogorodici. Današnja je crkva, posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, kasnobarokna, sagrađena oko 1782. godine. 

Crkva u Svetoj Mariji, koja spada među nekoliko najznačajnijih baroknih crkvi Međimurja, predstavlja središnji akcent ovog ravničarskog mjesta, a župu vodi vlč. Pavao Markač. Ovo je mjesto poznato i po Svetomarskoj čipki. Mještani Svete Marije uz blagdan Velike Gospe raznolikim vjerskim, kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima obilježavaju Dane općine. Bio je to povod da porazgovaramo s načelnicom Općine Sveta Marija Đurđicom Slamek.

Politički ste kao član HSS-a aktivni dugi niz godina, no odgovornu i zahtjevnu funkciju načelnice obnašate nešto više od godinu dana. Kako ste se snašli i što za Vas znači biti načelnice Općine Sveta Marija?

Kao što ste napomenuli dugi niz godina sam aktivna u politici. Bila sam vijećnica od samog početka osnivanja naše općine, jedan mandat sam bila i zamjenica načelnice, a u proteklom mandatu članica Skupštine Međimurske županije tako da sam bila upoznata s radom Općine, obvezama, ali i znam najvažnija očekivanja naših mještana.

Isto tako znala sam što me očekuje na funkciji načelnice. Usprkos svemu tome prvih pola godine bilo je iznimno teško i to prvenstveno zbog toga jer smo gotovo sav posao odrađivale Ljubica Šulj i ja, a to je neizvedivo pogotovo u ovo vrijeme kad su općine postale mjesta za prikupljanje statističkih podataka.

Posao se decentralizira, a financije su centralizirane. Dolaskom pročelnice Ivanke Herc-Kaser situacija se u ovoj godini počela mijenjati i sada mogu kazati: “Lakše se diše!”. Ona brzo “lovi konce” i zaista je vrijedna i odgovorna osoba. No, posla ne nedostaje ni  jednoj od nas.

Biti načelnica je odgovorna funkcija. No, isto tako ona daje mogućnost da možeš lakše realizirati svoje ideje. Naravno, u tome nisam solista nego sam izvršitelj predizbornog programa koji smo kao OO HSS-a zacrtali na lokalnim izborima i s kojim smo na izborima i pobijedili. Tim programom želja nam je bila osigurati uvjete za što kvalitetnije zadovoljavanje lokalnih potreba mještana općine Sveta Marija. Ja se svim svojim snagama trudim da isti i realiziram.

U samom početku u radu su vas “kočile” razne inspekcije i prijave. Kakva je sad situacija oko toga?

– Pa, stvari se nisu puno promijenile. Obišle su nas gotovo sve inspekcije. U ovoj godini još očekujemo Upravnu inspekciju koja nam se već najavila, ali ne znamo vrijeme njenog dolaska.

Za djecu i mlade izgrađen Sportsko rekreacijski park

Koji su to projekti koje valja izdvojiti?

Tu je prvenstveno projekt Sportsko rekreacijskog parka za djecu i mlade koji je izgrađen protekle godine. Posebno me veseli što je naša sportska dvorana došla na indikativnu listu. Na popisu je prioriteta te se nadam da će ona kroz koju godinu biti i izgrađena.
Nažalost projekti (Špoljarova graba i Staza na groblju) koje smo kandidirali na MRR i fondova EU nisu prošli.

Ponovili smo kandidaturu Staze na groblju na Ministarstvo graditeljstva, ali ni tu nismo prošli. Drugih natječaja, važnih za našu općinu, nije ni bilo. Stoga smo se oslonili na vlastite snage i krenuli s manjim projektima. Raspisali smo natječaj za asfaltiranje prostora ispred Općine, oko Ribičkog parka te asfaltiranje većine prekopa po cesti kao i za uređenje Parka Marie Viktorie i Parka našeg djetinjstva, a u Donjem Mihaljevcu za asfaltiranje Čakovečke ulice i Trga slobode.

Ovih dana započeli su radovi na tim projektima. Također je raspisan natječaj za asfaltiranje staze na groblju s vodovodom te bi radovi trebali biti gotovi do kraja rujna, a ukupna vrijednost navedenih radova je do 250 000,00 kuna. Kako je poslovni prostor u Domu kulture u jako lošem stanju odlučili smo sanirati najnužnije. Također smo odlučili i konačno pojačati jakost struje u Domu kulture te je taj postupak u tijeku. Ukupna investicija na objektu iznosila bi oko 150 000,00 kuna.

Također pripremamo natječaj za parcelacijski elaborat za nerazvrstane ceste u oba naselja za što ćemo ove godine investirati 200 000,00 kuna, a krenut ćemo i s izmjenama Prostornog plana Općine.

Planova ima svaka lokalna samouprava. No oni ovise o financijskim priljevima. Što od realnih i ostvarivih planova možete izdvojiti?

– Nažalost, Općina nije imala ni jednu projektnu dokumentaciju za projekt koji bismo mogli kandidirati na fondove. Stoga smo krenuli u izradu projektne dokumentacije. Prvo smo napravili projektnu dokumentaciju za Špoljarovu grabu koja je za sada jedina koja se može kandidirati. Nastavili smo s izradom projektne dokumentacije za cestu do željezničke stanice te s izmjenom projektne dokumentacije za tržnicu koja bi prema obećanju ing. Ivice Mustača trebala biti gotova do Veljke meše.

Naime, iako smo za projekt tržnice imali gotovu dokumentaciju s lokacijskom dozvolom, što je napravljeno još iz mandata Marije Frančić, morali smo zbog novih momenata u izmjene projekta. Zatražili smo i dobili lokacijsku dozvolu za idejni projekt ceste s parkiralištima s zapadne strane groblja , a sada ide u izradu glavni projekt. Također ovih dana obavljam razgovore za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju krovišta Općine jer krov prokišnjava pa se sanacija krovišta mora svakako napraviti, a kako Općini nedostaje prostor za arhivu krenulo bi se u rekonstrukciju.

Želja mi je barem neke od tih projekata u svom mandatu i realizirati jer izrada projektne dokumentacije stoji puno novaca i iziskuje puno vremena, a ona je uvjet za kandidiranje na fondove.. No, sve ovisi i o tome koja će se projektna dokumentacija uspjeti izraditi, za koliko vremena će se moći odraditi elaborati, dobiti suglasnosti… Znači, koji ćemo projekt uspjeti kandidirati, i što je na kraju najvažnije, koji će projekt proći na fondovima jer bez sufinanciranja gotovo sve naše želje će to i ostati.

U Donjem Mihaljevcu išlo bi se u izmjenu stolarije i izradom fasade  na Vatrogasnom domu i uređenjem Trga slobode. Želja imamo, ali moramo biti realni. Pogotovo zato jer nemamo projekte. Investicija u njih je nešto što nije vidljivo, ali je potrebito i uglavnom se valorizira u dužem vremenskom razdoblju pa se  zato čelnici malih općina kao što je naša baš ne odlučuje na njihovu izradu. No, ja sam optimistična i vjerujem, da pošto smo odmah krenuli s izradom projekata, da ćemo neke od njih i realizirati gdje prvenstveno mislim na izgradnju tržnice.

Udžbenici besplatni za sve, djeci obitelji slabijeg imovinskog statusa i besplatne radne bilježnice

Svim osnovnoškolcima s područja općine u suradnji sa Županijom osigurali ste besplatne udžbenike?

Prvobitni prijedlog Županije je bio da se svim osnovnoškolcima sufinanciraju udžbenici s 200 kuna što nismo prihvatili jer smo smatrali da je najbitnije pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja u financiranju knjiga u 100% iznosu. Nakon toga prijedlog Županije je bio da zajedno s općinama, u jednakim omjerima, financira kupnju udžbenika. Kako bi to za nas bio prevelik financijski trošak odlučili smo da ćemo ostati kod svoje odluke. 

Na sastanku načelnika i gradonačelnika sa županom se uspio dogovoriti omjer sufinanciranja udžbenika 70:30 na teret Županije. Iako sam zadovoljna postignutim dogovorom smatram da dodatno moramo pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja jer je za njih veliko opterećenje i kupnja radnih bilježnica te će ovih dana Socijalno vijeće donijeti prijedlog kojim bi se učenicima financirale i radne bilježnice i u kojim omjerima.

Dani općine slave se uz Veljku mešu

Pred mještanima Svete Marije su Dani općine. Na koji će se način obilježiti?

Naša općina ima vrijedne udruge koje su nositelji aktivnosti za Dane općine. Svaka od njih ima svoju manifestaciju. Tu je DVD Sveta Marija koji već tradicionalno ima natjecanje u sprežnim špricama, ŠRD “Klen” organizira “Ljeto ribe uz Dravu”, Tenis klub i Stolnoteniski klub organiziraju turnir u tenisu, NK “Mladost” noćni turnir u sklopu kojeg Društvo žena Amalija Kranjec organizira turnir u odbojci, KUD Ivan Mustač-Kantor organizira Stare igre u Črnoj Pešti…

Udruga svetomarska čipka se uključuje na manifestacije prezentacijom izrade čipke, a ove godine po prvi put i Šahovski klub će organizirati turnir u šahu. U župi će se već tradicionalno održavati  trodnevnica (svete mise), a kako je naša župa hodočasnička za Veljku mešu će doći na stotine hodočasnika.

Uglavnom zbivanja neće nedostajati. Sve vas pozivam da dođete u Svetu Mariju za Dane općine (1.-15. kolovoza) gdje ćete se sigurno tih dana moći zabaviti. Mještanima Općine pak čestitam  Dan općine i Dan župe – Veljki mešu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije